Цените на петрола се стабилизираха в днешната азиатска търговия след спада им от миналата седмица на фона на очакваната от пазара среща на страните износителки, обединени в организацията ОПЕК+, предаде Ройтерс.

Фючърсите за юли на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 18 цента до 82,30 долара за барел. По-активният августовски контракт се покачи с 25 цента до 82,09 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол се покачиха с 24 цента до 77,96 долара за барел.

Търговията за сорта Брент през миналата седмица завърши с понижение от 2 на сто в цената, а тази на американския сорт с 3 на сто. Това стана след като протоколите от последното заседание на Управлението за федерален резерв на САЩ показаха, че в централната банка има мнения за повишаване на основните лихвени проценти, ако инфлационният натиск се задържи.

banner

Официалните празници в САЩ и във Великобритания днес се очаква да запазят търговията относително слаба, допълва Ройтерс.

Предстоящата среща на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, известна като ОПЕК+, беше отложена с един ден и ще се проведе онлайн на 2 юни, съобщиха ОПЕК в петък.
Производителите ще обсъдят дали да удължат доброволните съкращения на добива от 2,2 милиона барела на ден през втората половина на годината, като три източника от страните от ОПЕК+ посочиха оред Ройтерс, че удължаването е вероятно. В последните си месечни прогнози от ОПЕК посочиха, че очакват поредна година на относително силен растеж на търсенето на петрол от 2,25 милиона барела на ден, докато Международната агенция по енергетика очаква много по-бавен растеж от 1,2 милиона барела на ден за 2024 г.

Междувременно от „Голдман Сакс“ (Goldman Sachs) повишиха прогнозата си за търсенето на петрол през 2030 г. до 108,5 милиона барела на ден от 106 милиона . От инвестиционната банка посочиха още, че очакват пиковото търсене на петрол да настъпи до 2034 г. при 110 милиона барела на ден като след това ще има дълго плато до 2040 г./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space