Израелският военен кабинет е инструктирал преговорния екип да продължи усилията за постигане на споразумение за освобождаване на заложниците, съобщават израелските медии, като се позовават на кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Заседанието на военния кабинет приключи с изявление на кабинета на министър-председателя, в което се казва, че форумът на високо равнище е инструктирал израелския преговорен екип да „продължи преговорите за връщането на заложниците“, обобщи „Джерусалем пост“.

Отбелязва се, че военният кабинет е провел четиричасово заседание в сряда вечерта.

Междувременно телевизия „Ал Арабия“ съобщи в сряда, че Израел се е съгласил с условията за прекратяване на огъня в Газа, но след това е дал заден ход.

banner

Според телевизионния канал Израел е поискал всички заложници да бъдат освободени едновременно.

Според репортажа САЩ са отказали да гарантират спазването на примирието от страна на Израел.

Същевременно медията съобщи, че Египет е отказал каквато и да е координация с израелските отбранителни сили в Рафах и се е противопоставил на евентуално израелско военно присъствие в Газа в бъдеще.

Междувременно в сряда египетското правителство заяви, че може напълно да се оттегли от преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа.

„Опитите да се поставят под съмнение и да се оскърбяват посредническите усилия на Египет (…) ще доведат единствено до допълнително усложняване на ситуацията в Газа и целия регион и могат да накарат Египет да се оттегли напълно от посредничеството си в настоящия конфликт“, заяви ръководителят на египетската държавна информационна служба Дия Рашван.

Рашван добави, че участието на Кайро като посредник е резултат от „многократните молби и настоявания“ на Израел и САЩ.

Изявлението на Рашван бе направено в отговор на материал на CNN, в който се цитираха добре осведомени източници, според които Египет е променил условията на споразумението за прекратяване на огъня в ивицата Газа, подписано от Израел, преди да го предаде на Хамас.

„Египетското разузнаване дискретно промени условията на споразумението за прекратяване на огъня, което Израел вече беше подписал по-рано този месец, като в крайна сметка провали сделката, която можеше да освободи израелски заложници и палестински затворници и да проправи пътя за временно прекратяване на военните действия в Газа“, твърди CNN.

Рашван нарече репортажа „фалшив“ и „лишен от всякаква информация или факти“.

Хамас нападна Израел на 7 октомври 2023 г. Жертви на нападението станаха повече от 1200 души, а други 240 бяха взети за заложници. В отговор ЦАХАЛ започна военна операция срещу Хамас в ивицата Газа. Оттогава, според палестински здравни служители, броят на загиналите в Ивицата Газа е надхвърлил 35 600 души.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space