Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че неговата страна се нуждае от системи и тактики за ефективна защита срещу руските бомби.

По думите му, се увеличава броят на страните, които ще участват в срещата на върха в Швейцария. Русия не е поканена на форума.

След съвещание със Съвета за национална сигурност и отбрана и Генералния щаб украинският президент Зеленски подчерта, че има положителни теноденции в дроновете и ракетната програма, но по отношение на противодействието на руските управляеми бомби трябва да се направи много повече.

Украйна се нуждае от системи и тактики, които ще ни позволят да защитим нашите позиции и нашите градове от тези бомби, момента – основният инструмент на руския терор, каза Зеленски.

banner

Той съобщи, че лично е поканил на срещата за мир, която Швейцария ще домакинства, и лидерите на Чили, Албания, Австрия и Мозамбик. Във форума ще участват над 50 страни.

Зеленски планира да посети честванията на годишнината от Десанта в Нормандия във Франция следващия месец, както и срещата на Г-7 в Италия след това, пише изданието Политико.

Вероятно украинският лидер ще поиска още военна помощ от Запада и ще се опита да убеди държавите от НАТО да окажат подкрепа за сваляне на руските ракети. Ще настоява също Вашингтон и европейските държави да изземат замразени руски активи, които след това да се използват за подпомагане за защитата и евентуалното възстановяване на Украйна след войната.

Опасност от ракетни атаки беше обявена за цялата територия на Украйна.

Руски медии пък информираха за двама загинали при украински обстрел в град Лисичанск в Луганска област.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space