Нови силни изригвания на Слънцето се очакват скоро, след като през последните седмици те станаха причина да бъде наблюдавано северно сияние в редица държави – Великобритания, Германия, Ирландия и дори Румъния.

Очаква се голямата група слънчеви петна, от които бяха регистрирани лъченията, да се окажат отново обърнати по посока на Земята след около две седмици.

Според учените те вероятно ще бъдат достатъчно обширни, за да създадат експлозии, чиито вълни ще достигнат Земята, създавайки отново северни сияния.

От седмица насам се наблюдава повишено рентгеново лъчение от Слънцето, довело до геомагнитни бури и смущения във високочестотните радиокомуникации по света.

banner

Хиперактивността му се дължи на приближаването на слънчевия максимум около който се обръща посоката на магнитното му поле. Цикълът е с продължителност 11 години.

Магнитното поле е факторът за промяната на слънчевите петна по повърхността, изригванията и промените в слънчевия вятър, който пренася материя през Слънчевата система.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space