Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза днес 80-та годишнина от депортацията на кримските татари от Съветския съюз и направи сравнение с руската окупация на Крим, предаде ДПА.

„Днес, когато почитаме паметта на жертвите на депортацията на кримските татари и осъждаме руската злоупотреба с Крим, ние чувстваме, че руското зло не е и няма да бъде всесилно“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

На 18 май 1944 г. съветският диктатор Йосиф Сталин заповядва кримските татари да бъдат депортирани в Централна Азия в днешен Узбекистан заради сътрудничеството им с Вермахта и германските окупационни сили.

Разрешено им е да се завърнат едва след 1989 г. и днес кримските татари твърдят, че човешките им права се пренебрегват от руските окупационни сили.

banner

Времето на окупатора на нашата земя е ограничено и неговото изгонване е неизбежно, каза Зеленски.

Според Зеленски окупацията на Крим от Русия през 2014 г. е била тест за решимост за света.

„Тогава нямаше адекватен отговор, а Путин реши, че може да надрасне Крим и да върши още зло безнаказано“, допълни президентът на Украйна, цитиран от БТА.

„Но с нахлуването в Украйна преди повече от две години волята за съпротива на украинците беше събудена. Историческият момент с депортирането на кримските татари никога повече няма да бъде маргинална бележка в историята за Украйна. Москва никога няма да има възможност да завладее нашата страна, нашия народ, нашето съзнание и нашата история“, каза Зеленски.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space