Палестински боец беше убит, а осем души ранени при израелски въздушен удар по бежанския лагер „Дженин“ на окупирания Западен бряг снощи, съобщиха палестинското Министерство на здравеопазването и израелската армия, цитирани от Ройтерс.

Военното крило на палестинската групировка „Ислямски джихад“ заяви, че убитият е неин член и се казва Ислам Хамайсе.

Палестинското Здравно министерство посочи, че състоянието на осемте ранени е стабилно, и добави, че са настанени в болница, където им се оказва медицинска помощ. Самоличността им засега е неизвестна.

Израелската армия заяви, че ударът е нанесен от неин изтребител. Насилието на Западния бряг започна да се покачва още много преди да започне сегашната война в другия палестински анклав, Газа, но въпреки това нанасянето на подобни удари от страна на Израел е рядкост, отбелязва Ройтерс.

banner

Израелската армия каза, че при атаката е поразен комплекс, използван от радикални бойци като оперативен център, и потвърди ликвидирането на Хамайсе, за когото посочи, че е отговорен за няколко нападения срещу израелци.

„Ударът беше нанесен, за да се отстрани непосредствена заплаха“, добавиха израелските военни, без да уточнят естеството на заплахата.

В социалните мрежи се появиха кадри, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, на които се вижда над бежанския лагер, превърнал се през годините в гъсто населен застроен район, да се издига гъст пушек. По думите на жители на лагера мишена на въздушното нападение е била къща.

По данни на Агенцията на ООН за подпомагане и трудоустройство на палестинските бежанци около 23 600 души от обитателите на лагера са регистрирани бежанци – тоест хора, които или са избягали, или са били прогонени от домовете си по време на войната през 1948 г. около създаването на Израел, или са потомци на такива хора.

Западният бряг е сред териториите, окупирани от Израел през войната в Близкия изток от 1967 г. Палестинците искат тази зона да се превърне в ядро, около което да възникне независима палестинска държава.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space