Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия, подхранвани от знаци, че глобалното търсене се засилва, предаде Ройтерс. Сортът Брент е напът да регистрира първото си седмично покачване от три седмици насам, като принос за това има и спадащата инфлация в САЩ.

Фючърсите за Брента, който е референтен за европейския пазар, добавиха 21 цента или 0,3 на сто до 83,48 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол се покачиха с 18 цента или 0,2 на сто до 79,41 долара за барел.

Седмичното поскъпване на Брента е с около 1 на сто, а на американския лек – с 1,4 на сто.

banner

Намаляването на запасите от петрол и петролни продукти в големите световни хъбове поражда оптимизъм, че търсенето расте и обръща тенденцията, свалила цената на петрола през последните седмици. До вчера фючърсите на Брента, например, бяха с 10 на сто по-ниски от тазгодишния връх от 92,18 долара за барел, регистрирани на 12 април.

Миналата седмица американските запаси спаднаха, а тенденцията е същата с петролните деривати в Сингапур и в европейския търговски хъб Амстердам-Ротердам-Антверпен, по данни на „Инсайтс глоубъл“ (Insights Global)./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space