Продължават ожесточените боеве в Харковска област в Североизточна Украйна, където повече от 30 населени места бяха подложени на руски обстрел, а близо 6000 жители бяха евакуирани, съобщи областния управител Олег Синегубов, цитиран от Франс прес.

„Повече от 30 населени места в Харковска област са поразени от вражески артилерийски и минометен огън“, написа Синегубов в социалните мрежи.

Губернаторът добави, че от началото на боевете от тези райони са евакуирани общо 5762 жители.

От петък руските сили пресичат границата, за да предприемат офанзива по посока на Липци и Вовчанск – населени места, разположени съответно на около 20 и 50 километра североизточно от Харков, втория по големина град в Украйна.

banner

„В момента врагът постига тактически успехи“, призна по-рано днес украинският генерален щаб в изявление, публикувано във „Фейсбук“.

Украинският генерален щаб призна за „тактически успех“ на руската армия в Харковска област

Според Киев Москва е мобилизирала „до пет батальона“.

Според канала в „Телеграм“ „ДийпСтейт“, който е близък до украинската армия, руснаците са успели да окупират общо около 100 кв. км в тези два гранични района.

Руската армия „продължава да напредва към село Липци. Вражеската пехота се опитва да напредне, но е под постоянен обстрел, особено от взривни дронове, от страна на украинските сили“, посочи „ДийпСтейт“ в сутрешния си доклад.

„Врагът продължава да напредва към Вовчанск, като се укрепва в покрайнините, за да проникне по-навътре в града“, който „е подложен на силен обстрел и е в ход евакуация на цивилното население“, добави каналът.

Във Вовчанск вчера „няколко къщи бяха повредени в резултат на поредица от масирани бомбардировки“, а седем души бяха ранени, заяви Синегубов.

По думите му там все още живеят по-малко от 300 души, докато преди войната жителите на града са били 2500, отбелязва БТА.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space