Украинският президент Володимир Зеленски освободи Сергей Руд от поста ръководител на Управлението за държавна охрана (УДО).

Това гласи Указ № 317/2024 от 9 май, съобщава „Укринформ“.

Руд беше назначен на поста през октомври 2019 г., пише news.bg.

Припомнямаме, че по-ранни съобщения казаха, че офицери от контраразузнаването и следователи на Службата за сигурност на Украйна са осуетили плановете на руската ФСБ да убие украинския президент Володимир Зеленски и други представители на висшето военно и политическо ръководство на страната.

banner

Задържани са двама полковници от УДО, предавали секретна информация на руснаците.

„Плановете трябваше да бъдат реализирани от разузнавателна мрежа, предварително разкрита от Службата за сигурност на Украйна със съдействието на ръководството на Управлението за държавна сигурност. Мрежата, чиято дейност ФСБ контролираше от Москва, включваше двама полковници от УДО (Управлението за държавна охрана) , които „спускаха“ секретна информация в Русия“, гласеше съобщението на СБУ.

СБУ по-късно представи плана за убийството на Буданов.

„Планът на врага беше следният: първоначално вербуваният агент трябваше да наблюдава движението на защитеното лице и да предава информация на врага. Предвижда се да се нанесе ракетен удар по координатите на сградата, където трябваше да се намира служителят. След това щяха да атакуват с дрон хората, останали на мястото на поражението. След това руснаците са планирали да изстрелят още една ракета, включително за унищожаване на следи от използването на дрона“, става ясно от публикацията в „Телеграм“ на Службата за сигурност на Украйна.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space