Украинският военен от български произход Александър Кардашов е в руски плен от първия ден от пълномащабната инвазия на Москва срещу Украйна, предаде БТВ

На 23 февруари 2022 година около 16 ч. служителят на украинските Гранични войски постъпва на смяна на Змийския остров в Черно море. Няколко часа по-късно родината му е атакувана по суша, въздух и море.

Това е последният ден, в който майка му Татяна Кардашова, съпругата му, която също се казва Татяна и шестмесечният му тогава син Димитър го виждат.

„На 24 февруари те бяха взети в руски плен. В началото го обкръжиха с корабите и им предложиха да се предадат. Тези 25 човека от Змийския остров още се намират в плен. Та са и българи и от Молдова“, каза майката на Александър.

banner

Синът на Александър е на три години и никога не е виждал баща си.

„От това, което видях – той не е здрав. Той просто не приличаше на себе си. Човекът, който беше преди и човекът, с който говорих на тази онлайн връзка, бяха двама различни мъже. Той е остарял с десет години“, казва съпругата му .

Останалите граничари от Змийския остров също са пленени, като част от тях по-късно са разменени срещу пленени руски войници. Но останалите, както и хиляди други украински мъже, са в руски затвори и днес.

Докато търсят подкрепа в България, близките на пленените намират Рита Шаганене. Тя е от Литва, но е завършила българска филология и живее във Варна. Рита е съпруга на свещника от храма „Св. Николай Чудотворец“ Василий Шаган, който от своя страна е бесарабски българин.

Рита започва разследване за броя на пленниците българи. Село по село в Бесарабия.

„Те бяха много учудени от моя въпрос – казаха ми, че засега намират 20 човека, сред които има и трима гагаузи, но ми казаха, че засега са проверили само 10% от своите списъци, защото те не се делят по произход“, коментира Рита.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space