Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.

Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван.

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ
Още през февруари Съединените щати тайно са доставили на Украйна ракети с голям обсег. Досега те са използвани два пъти, поясни американски официален представител – срещу руско летище в Крим, което се намира на около 165 км от украинската фронтова линия, и в Югоизточна Украйна. Финансирането е с неоползотворени средства в бюджета на Пентагона миналия месец, уточни той.

Въпросът дали да се изпратят ракетни системи АТАКМС с обсег до 300 километра беше дълго обсъждан в Белия дом. Такива системи, но със среден обсег на действие Украйна получи през септември миналата година.

banner

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира новата доставка за Киев хладнокръвно:

„Съединените щати са пряко въвлечени в този конфликт. Те следват пътя на увеличаване обсега на оръжейните системи, които доставят. Това няма да промени фундаментално резултата от специалната военна операция – ние ще постигнем нашата цел. Но това ще предизвика повече проблеми за самата Украйна“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space