Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти.

Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред вносителите ѝ е евродепутатът от тази група Андрей Ковачев. Резолюцията трябва да бъде гласувана утре в пленарна зала в Страсбург.

„Европейският парламент е обезпокоен от достоверните съобщения за засилените руски опити за намеса в предстоящите избори за българското Народно събрание на 9 юни, изразява сериозно безпокойство от съществуването на руския контрол върху мрежа на агенти за дезинформация, активни в социалните медийни платформи, академиите, НПО и политическите партии; сериозно е обезпокоен поради многобройната собственост на територията на България, притежавана в момента от руските власти, някои от които са от стратегическо значение и служат за центрове за руско влияние върху демократичните процеси в страната“, се казва в текста.

Конкретни имоти не се споменават. Очевидно обаче един от тях е комплексът „Камчия“, притежаван от московското кметство. Вчера евродепутатът Александър Йорданов поиска той да бъде конфискуван, тъй като е база за прокарване на руските интереси в Европа.

banner

Утре евродепутатите ще гласуват още една резолюция за Русия. Тя е посветена на проведените преди месец президентски избори там. Почти всички парламентарни групи смятат изборите за непрозрачни. Някои от тях призовават ЕС да не признава Владимир Путин за легитимен президент.

Андрей Ковачев е сред вносителите на текста на ЕНП и на тази резолюция, пише БНР.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space