В Кайро се очаква да бъдат възобновени преговорите за прекратяване на огъня между Израел и палестинското движение „Хамас“ в ивицата Газа. Хуманитарна организация призова за независимо разследване на убийството на седем нейни работници при израелски удари с дронове в Газа, предава bnr.

Според съобщения в медиите ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс ще пристигне в египетската столица Кайро за нови разговори. Той ще се срещне с ръководителя на „Мосад“ Давид Барнеа и с представители на Египет и Катар – двете страни посредници между Израел и Хамас.

Президентът на САЩ Джо Байдън е писал „до египетския президент и емира на Катар, за да ги информира за напредъка на преговорите и да поиска от тях да издействат Хамас да поеме ангажимент за споразумение и да го спазва“, заяви високопоставен представител на американското правителство, пожелал анонимност.

Междувременно главният изпълнителен директор на хуманитарната група „Световна централна кухня“ заяви, че израелската армия „не може сама да разследва собствения си провал в Газа“. Ерин Гор каза още, че Израел трябва да предприеме „конкретни стъпки“, за да гарантира безопасността на хуманитарните работници, работещи на място в Газа.

banner

Армията се извини за инцидента, при който бяха убити хуманитарните служители, като призна, че нейните войници не са следвали протоколите. Уволнени бяха двама висши командири, а четирима други военни са формално порицани.

Смъртните случаи увеличават нарастващия международен натиск върху Израел заради начина, по който води войната и доведоха до призиви към страните да спрат да доставят на Израел оръжия.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space