Доклад на ООН установи, че има достоверни твърдения за сексуални посегателства по време на атаката на „Хамас“ срещу Южен Израел на 7 октомври, предаде Асошиейтед прес.


Екип, оглавяван от специалния представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликти Прамила Патън, установи „достоверни основания“ да се смята, че бойци на „Хамас“ са извършили изнасилвания и „сексуални изтезания“. Патън представи вчера доклада в ООН.

Екипът на ООН не се е срещнал с нито една жертва на сексуално насилие „въпреки общите усилия да ги насърчи да се разкрият“, а Патън заяви, че голяма част от доказателствата са косвени. Екипът проведе интервюта с оцелели и очевидци на атаките от 7 октомври, с освободени заложници, здравни работници и други, каза Патън.

banner

Докладът е изготвен близо пет месеца след атаките от 7 октомври, при които загинаха около 1200 души, а още около 250 бяха взети за заложници. Оттогава насам войната на Израел срещу „Хамас“ опустоши ивицата Газа, отнемайки живота на повече от 30 000 души по данни на министерството на здравеопазването на Газа. ООН твърди, че една четвърт от 2,3-милионното население на Газа е изправено пред глад.

Израелският президент Ицхак Херцог днес приветства огласяването на доклада на ООН и заяви, че светът трябва да осъди и накаже „Хамас“, предаде ДПА.

Той подчерта, че докладът е от огромно значение и че в него се доказват ясно и безпристрастно „системните, умишлени и продължаващи сексуални престъпления, извършвани от терористите от „Хамас“ срещу израелски жени./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space