Преговорите в Кайро за временно прекратяване на огъня в Газа не са се провалили и продължават. Това съобщиха египетски източници от сферата на сигурността. В Анкара турският президент Ердоган обсъди с палестинския си колега войната в ивицата Газа.


Нито „Хамас“, нито другите участващи в преговорите страни не са се оттеглили. По-рано в медиите се появиха съобщения, че ислямисткото палестинско движение е обявило преговорите за провалени. Представители на „Хамас“ обаче не потвърдиха тази информация. Официалният представител на движението Осама Хамдан обвини израелската страна в „протакане и маневриране“. Той подчерта, че сигурността и безопасността на палестинския народ ще бъдат постигнати само чрез спиране на агресията, скорошно прекратяване на огъня и пълно изтегляне от Газа.

Съединените щати увеличават натиска върху „Хамас“ и Израел да се договорят за 6-седмично прекратяване на огъня преди започващия в края на тази седмица Рамазан. Президентът Джо Байдън предупреди, че ако това не стане, може да се стигне до много опасна ситуация. Той посочи, че примирието е в ръцете на „Хамас“ и определи предложението на израелците като рационално. Байдън допълни, че Израел няма никакви оправдания да блокира хуманитарната помощ за ивицата Газа.

banner

Турският президент Реджеп Ердоган обсъди вчера в Анкара с палестинския президент Махмуд Абас ситуацията в ивицата Газа. Ердоган заяви че израелските заселници са сред основните пречки пред трайното разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Ердоган също така призова за неограничен достъп до джамията Ал-Акса в Ерусалим по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който тази година започва на 10-и март. От израелския кабинет заявиха снощи, че няма да се налагат допълнителни ограничения за достъпа на мюсюлмани до джамията на Храмовия хълм – едно от най-светите места за мюсюлманите.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space