Destiny

Земетресения люшна Гърция

Земетресения люшна Гърция в. Монитор

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер е било регистрирано тази сутрин в 8,05 часа с епицентър на два километра североизточно от град Тива, Централна Гърция, и на 24 километра северно от столицата Атина, съобщи АНА-МПА, като се позовава на гръцкия институт по геодинамика.

Няма данни за щети и пострадали хора.

"Следим явлението. Няма причина за особено безпокойство", заяви председателят на Организацията за противоземетръсно планиране и защита проф. Евтимиос Лекас.

Трусът, който е бил усетен и в Атина, е станал на дълбочина от 10 километра, съобщава "Катимерини" в електронното си издание.

Вестникът коментира, че продължаващата сеизмична активност в района на Тива създава грижи за учените. Това, което те се опитват да установят, е дали стотиците трусове, регистрирани през последните десетина дни в зоната, са обикновена поредица слаби земетресения (Swarm earthquakes) или предвещават скорошно по-силно земетресение. Най-силният трус край Тива, регистриран в рамките на поредицата, имаше магнитуд от 4,3.

Миналата седмица Танасис Ганас, директор на института по геодинамика, заяви пред "Катимерини", че учените все пак са оптимистични, че земетресенията не предвещават бъдещ силен трус, защото не се наблюдава промяна в честотата и магнитуда им.

 

Banner 468 x 60 px