Украйна изтегля войските си от част от Авдеевка. Градът е център на тежки боеве от месеци. Украинското командване казва, че не го изоставят, а се оттеглят на по-удобни позиции за отбрана. Според военни експерти Украйна не може да удържи града. От четири месеца Русия се опитва да го превземе, като офанзивата им струваше хиляди убити. Авдеевка напомня съдбата на Бахмут.

Градът има по-скоро символично, отколкото стратегическо значение. От десет години той е на самата фронтова линия и украинците се гордеят с успешната му отбрана. Преди войната Авдеевка беше 30-хиляден град. Сега се смята че под хиляда души остават в руините.

„Авдеевка е заплашен да падне в руски ръце. В голяма степен това се случва, защото сухопътната армия на Украйна привършва боеприпасите за артилерията. Русия изпраща вълна след вълна мобилизирани в атака срещу украинските позиции. И понеже конгресът още не гласува допълнителната помощ не можем да дадем снарядите, от които се нуждаят, за да спрат тези руски атаки”, заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space