Израел ще продължи настъплението си срещу „Хамас“ в Рафах в южната част на ивицата Газа веднага щом цивилните се изтеглят от зоната на бойните действия. Това заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, цитиран от световните агенции.

„Ще се сражаваме до пълна победа, а това включва решителни действия и в Рафах, след като позволим на мирното население да напусне зоните на бойните действия“, написа израелският премиер в социалните мрежи, цитиран от БТА.

Нетаняху, който е подложен на растящ международен натиск да отложи планираната операция, не разкри времеви срокове кога ще започне атаката, нито къде ще отидат стотиците хиляди палестински бежанци, струпали се в Рафах.

banner

Той заяви това ден след като преговорите в Кайро за възможно спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“, приключиха безрезултатно. Това породи опасения сред разселените палестинци, че Израел скоро ще щурмува Рафах.

По-рано Израел каза, че иска да изведе бойците от палестинската ислямистка групировка „Хамас“ от скривалищата им в Рафах и да освободи заложниците, които са държани там. Израелските власти също така посочиха, че изготвят планове за евакуацията на палестински цивилни.

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа в момента е подслонено в Рафах. Много от хората са настанени в палатки до оградата по границата с Египет.

Войната в управляваната от „Хамас“ ивица Газа започна, след като на 7 октомври бойци от ислямистката групировка нападнаха Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха 253 заложници според израелски данни. В отговор израелската армия предприе офанзива Газа, в резултат на която според палестинските здравни власти досега са били убити около 28 000 палестинци. Под отломките на разрушените сгради има още хиляди тела.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!