ООН предупреди, че израелската сухопътна офанзива в град Рафах в ивицата Газа може да „доведе до клане“ в южната част на палестинския анклав, където са подслонени повече от 1 000 000 души, предаде Ройтерс.

Израел казва, че иска да изведе бойците от палестинската ислямистка групировка „Хамас“ от скривалищата им в Рафах и да освободи заложниците, които са държани там. Израелските власти също така посочиха, че изготвят планове за евакуацията на палестински цивилни.

„Военните операции в Рафах могат да доведат до клане в Газа. Освен това те могат да тласнат и без това крехката хуманитарна ситуация до прага на смъртта“, заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

banner

„Нямаме гаранции за безопасност, нито за хуманитарни доставки, липсва ни и кадрови капацитет да поддържаме своята операция. Международната общност предупреждава за опасните последици от всякакво сухопътно нахлуване в Рафах. Израелското правителство не може да продължава да игнорира тези призиви“, подчерта Грифитс.

Преговорите за примирие в Газа, в които участват САЩ, Египет, Израел и Катар във вторник приключиха без пробив, след като по-рано през деня генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази надежда, че ще бъде постигната „някаква форма на прекратяване на военните действия“. „Искрено се надявам на успех в преговорите за освобождаване на заложниците и за намирането на някаква форма на прекратяване на военните действия, за да се избегне цялостна офанзива за Рафах“, каза Гутериш пред журналисти.

Войната в управляваната от „Хамас“ ивица Газа започна, след като на 7 октомври бойци от ислямистката групировка нападнаха Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха 253 заложници според израелски данни. В отговор израелската армия предприе офанзива Газа, в резултат на която според палестинските здравни власти досега са били убити около 28 000 палестинци. Под отломките на разрушените сгради има още хиляди тела.

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа в момента е подслонено в Рафах. Много от хората са настанени в палатки до оградата по границата с Египет. По думите на Грифитс тези хора „гледат смъртта в лицето“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space