Конституционните промени влизат за второ четене в парламента. Според приетите от ресорната комисия, която заседава през уикенда, поправки се допуска двойно гражданство за министри и депутати, както и регулаторите да се избират с мнозинство от 2/3.

Реши се председателят на НС, на Върховния касационен съд, на Сметната палата, управителят на БНБ или омбудсманът да са фигурите, сред които президентът да избира служебен министър-председател. Предложението на вносителите е да не се разпуска парламентът по време на служебни кабинети.

ВСС се разделя на съдийска и прокурорска колегия, а мандатът на главния прокурор беше намален на 5 години и е само един мандат. От “Възраждане” заявиха, че ще внесат промените в Конституционния съд, а от ИТН, че няма да допуснат дебати по темата в пленарната зала.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!