Destiny

Франция продължава да затваря баровете след ръст заразените

monitor monitor

Третият по големина френски град Лион ще трябва да затвори баровете си през идните дни, след като нивата на разпространение на коронавируса там бележат ръст, а леглата в интензивните отделения на болниците се пълнят бързо с пациенти с COVID-19, заяви здравният министър Оливие Веран, цитиран от Ройтерс.

Министърът каза, че в Лион, Лил, Гренобъл и Сент Етиен ще бъде въведена максимална степен на опасност от коронавируса от събота. Това означава, че те ще трябва да затворят баровете си за две седмици през идните дни, както направи във вторник Париж, и вторият по големина френски град Марсилия - по-рано този месец.

Веран заяви, че ситуацията в Тулуза и Монпелие също е тревожна и тези градове може да бъдат причислени също към онези с максимална степен на опасност от COVID -19 от понеделник.

В Дижон и Клермон-Феран ще бъде въведена по-висока степен на опасност от събота, каза министърът. "За съжаление здравната ситуация във Франция продължава да се влошава", заяви Веран.

Градовете, където е въведена максимален степен на опасност ще трябва да прилагат също по-строги санитарни правила в ресторантите.

Веран каза също, че няма планове за налагане на ограничения за пътуване по време на ваканциите на учениците, които започват скоро, въпреки рекордните нива на денонощен ръст на новите случаи на КОВИДвид-19, отчетени напоследък.

"Не сме вземали решение да ограничим пътуванията от един град в друг", заяви на брифинга Веран.

Френското здравно министерство отчете денонощен ръст от повече от 18 000 нови случая на COVID-19 за втори пореден ден, което е много повече от нивото от 7500 за денонощие, отчитани по време на карантината през пролетта. В цялата страна броят на пациентите в интензивни отделения нарасна от 11 до 1427.

Въпреки че тази стойност е много под пика от 7148, регистриран на 8 април в разгара на кризата, броят на пациентите с КОВИД-19 е повече от 30 процента от общия в много от болниците в големите градове.

Banner 468 x 60 px