Женският волейболен клуб на Марица (Пловдив) спечели осмия си златен дубъл в клубната история, след като през този сезон триумфира с Националната волейболна лига Демакс за 10-ти пореден път и Купа България за девети път.

Ето всички интересни факти и рекорди след дубъла:

– Маричанки спечелиха своя осми златен дубъл от 2015-а година насам тимът не успя да направи дубъл само през 2016-а година, когато загуби финала за Купата от Левски, а през 2020-а година турнирът за Купата беше прекратен заради коронавируса.
– 10-та поредна титла е абсолютен рекорд за волейбола в България при мъжете и жените и реално маричанки подобриха собствения си рекорд.
– Марица вече има 20 трофея в историята си. Тимът има общо 10 титли от шампионата, 9 купи на страната и една Суперкупа.
– Марица спечели своята десета шампионска титла в НВЛ Демакс – 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 и 2024.
– Купата България е спечелена през 2012, 2015, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022, 2023 и 2024.
– По трофеи от първенството маричанки са еднолично трети с 10 трофея. На първото място е Левски (София) с 28 трофея, а ЦСКА (София) е на второ с 24.
– Доскорошният треньор Борислав Крачанов спечели за трети пореден път титлата в първенство. Иван Петков има спечелени 6 титли с Марица, а един път до трофея тимът беше изведен от Лазар Лазаров.
– Четири – толкова е броят на волейболистките на Марица от първия отбор, които са все още ученички.
– Най-младата волейболистка на Марица през този сезон е Маргарита Гунчева, която през тази година ще навърши 18 години.
– Либерото на Марица Жана Тодорова спечели 8-та си шампионска титла с отбора. Тя е волейболистката с най-много шампионски титли в историята на Марица. Жана има спечелени 6 купи и една Суперкупа и общо трофеите с клуба са 17, което я прави и най-титулуваната волейболистка в историята на Марица.
– Марица е ставала шампион в софийските зали Христо Ботев, Васил Симов и Сиконко в София, както и в зала Сила в Пловдив.
– Маричанки са вдигали трофеи – Купа и Суперкупа още в залите – Колодрума в Пловдив, Иван Вазов в Стара Загора, Васил Левски в Пазарджик и Младост в Бургас.
– През този сезон маричанки вдигнаха и Купата, и титлата в зала Христо Ботев в София.
– Марица е първият пловдивски клуб ставал шампион в залите на Левски и ЦСКА.
– Маричанки играха финал с ЦСКА за трета поредна година, след като двата тима се срещнаха в битката за титлата и през миналия сезон. За втори пореден път двата отбора играха и финал за Купата.
– Марица от няколко години е и най-титулуваният пловдивски спортен отбор в отборен спорт.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space