Методистът на школата на Спартак Пловдив Митко Джоров направи равносметка на отминалия сезон

Как се чувстваш 6 месеца, след като се завърна в Спартак?

Чувствам се на мястото си. Всичко, което си говорихме с Динко Миленчев и Крум Георгиев в предварителните разговори се потвърди, което означава, че се движим по предварително начертания от тях план.

banner

Какво имаш пред вид конкретно?

Знаех, че ще участвам в амбициозен проект, в който няма да се наливат безотчетни пари, а паралелно с изграждането на стадион Тодор Диев, ще се изгради модерна тренировъчна база за ДЮШ на Спартак. Моята роля в проекта е да участвам в сформирането на компетентен треньорски екип, който да може да обучава и развива талантливи деца. Предупредиха ме, че ще се срещна с недобронамереност и скептицизъм от страна на доста хора, които никога не са жертвали нищо, за да превърнат ПФК Спартак в по-добра и перспективна дестинация за развиване на детско-юношески футбол, но в замяна на това няма да спрат да ни коментират, което от своя страна има своите плюсове.

Какви са тези плюсове, породени от скептицизъм и недоверие?

Скептицизма е израз на недобронамерено отношение и съмнение спрямо дадено знание, мнение или факт. Именно това отношение ни мобилизира да даваме най-доброто на което сме способни и съответно имаме основание да излагаме в публичното пространство, конкретни аргументи за всичко, което правим. За тази цел създадохме ефективната организация на работата, подчинена на ясно изразена йерархична структура, където всеки се грижи за своите задължения и отговорности.

Какво е по-различно в йерархията на ДЮШ на Спартак от йерархията в школата на всеки друг клуб, където ти си работил до сега?

В Берое и в Локомотив например нямаше методист. Директорът беше отговорен едновременно за администрирането на школата, съдържанието, провеждането и контрола на тренировъчния процес. На практика липсва независим критерий, кога проблемите са в планирането и кога са в провеждането на тренировъчния процес. С други думи, когато директорът ставаше неудобен на ръководството по административна линия, тогава практически клуба оставаше и без план и контрол на учебно-тренировъчния процес. Това безспорно рефлектираше върху качеството на работа на треньорите в школата. За съжаление всичко това се отразяваше и на състезателите от школата и нивото на обучение след това.

По какъв начин този проблем е разрешен в ДЮШ на Спартак Пловдив?

В Спартак аз отговарям само за съдържанието и качеството на учебно-тренировъчния процес, а Крум Георгиев, оглавява йерархията в ДЮШ на Спартак. Той се ползва с пълно доверие и подкрепа на президента на Спартак. Той подбира треньорския екип. Разпределя задачите и отговорностите на всеки един от нас. Той единствен контролира и оценява изпълнението на тези задачи, в рамките на предоставените ни от клуба условия на труд. Не допуска интригите от вън да рефлектират върху работата вътре в ДЮШ.

Как се отрази всичко това, на резултатите на ДЮШ на Спартак Пловдив през изминалия сезон?

Статистиката отчита добри резултати в някои възрасти и лоши резултати в други. Аз, в качеството си на Главен треньор и методист търся резултатите в оптимизиране на учебно – тренировъчния процес, които ще ни доведат до повишаване на качеството на обучението в нашата ДЮШ.

Резултата от работата на треньорите търсим в развиването на треньорските умения за провеждане и контрол на целенасочен и ефективен тренировъчен процес, който планираме заедно.

Резултатите на състезателите пък оценявам спрямо повишаването на тяхната любознателност и дисциплина в тренировъчния процес, които да повишат техните знания и умения свързани с изпълнението на задачите по време на тренировка и официален мач.

Резултатите от мачовете и класиранията са отражение единствено на факта, къде се намира даден отбор спрямо връстниците им в другия клуб.

Все пак футболът е отборен спорт и всеки пита първо за резултата след мач. Как се справяте с този проблем?

Победата в мача ти носи радост и усещането, че целия свят е твой, което е прекрасно нещо, но след като отмине еуфорията ти остава само това, което си научил от конкретния мач. Всъщност в спорта ликуването и страданието вървят ръка за ръка и именно това те подготвя за реалния живот. Нашата задача и нашата отговорност е да ограмотим футболно, всяко дете, което се запише да тренира футбол в Спартак. Нашата задача и отговорност е да го възпитаме да играе за победа и да има воля да се бори за нея от началото до край. Успеем ли да провокираме любознателност, желание за труд, воля и дисциплина в нашите деца, ние сме удовлетворени. С повишаването на футболните знания се развива и футболния интелект на децата. Колкото повече талантливи и любознателни деца се запишат да тренират футбол в Спартак, толкова нивото на всеки един отбор ще се повиши. Когато имаме хомогенни отбори, съставени само от талантливи и любознателни състезатели, тогава ще имаме и балансирани във всички линии отбори. Когато отборите ни са силни, ще печелят мачове срещу всяка футболна академия, която разчита само на селекция. Докато дойде този момент, фокуса ни ще остане върху развиване на отделните играчи в школата.

С няколко заключителни думи ще кажете ли какви са конкретните ви краткосрочни цели, след ката разбрахме, че в дългосрочен план с изграждането на базата и подготовката на треньорите, ДЮШ на Спартак Пловдив я чакат светли и ползотворни за обучението на децата дни?

Планиране и контрол на тренировъчния процес. Ключовата дума в изречението е процес. Ежедневно и във всяка тренировка следваме текущата си цел и решаваме основната задача, която сме си поставили за деня. Не може да ни спре нито лошото време, нито липсата на отлични условия за тренировка.

За да може да обърнем още по-голямо и детайлно внимание на всяко дете излизаме с по двама треньори на всяка тренировка. С настъпването на учебната година, очакваме и още по-голям наплив от деца 2014-2015 година. За целта търсим кандидат треньори, които да дойдат и да опитат своето призвание. Тези от тях, които отговорят на нашите критерии и проявят желание да се обучат за работа с подрастващи, ще им се предложи и постоянна работа в клуба. За контакт може да ползват и личния ми телефон: 0889443614. Този номер може да ползват и родители от нашата школа, които имат забележки или препоръки за нашата работа с техните деца. Може да го ползват и родители на деца, които искат да получат целенасочено и съдържателно футболно обучение, но по една или друга причина са били разочаровани някъде другаде до сега.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space