Ясно е забравеното вещество, открито в организма на футболния национал Георги Йомов. В списъка на Националния андипонигов център е посочен анаболният стероид дехидрохлорметилтестостерон – хлорирано производно на метилтестостерон, съобщава bTV.

Справката показва, че въпросното съединение има анаболни и андрогенни свойства. Задържа азот в тялото и стимулира качването на мускулна маса, стимулира синтеза на протеини и така възстановява мускулната маса, забързва производството на червени кръвни клетки и повишава издръжливостта на тялото, активен е в организма до 16 часа след прием. Туринабол може да бъде открит в кръвта до 250 дни след последния прием. Употребата е забранена както по време на състезанията, така и между тях.

Става ясно още, че пробата е дадена на 28 юли, а правата на Йомов са спрени близо месец по-късно – на 25 август. През въпросния период футболистът участва в пет мача за ЦСКА – София: срещу Берое и Септември в първенството, в двата двубоя срещу Сейнт Патрикс от третия предварителен кръг на Лигата на конференциите и в първия сблъсък срещу Базел от плейофите на същия турнир.

banner

Още двама български спортисти са уличени в употреба на същото вещество от началото на годината – хокеистът Иван Ходулов и състезателят по риболовен спорт Димитър Кръстев. Сред последните санкционирани заради дехидрохлорметилтестостерон са хокеистите Максим Евтимов и Богдан Иванов, хандбалистът Живко Димов и боксьорът Теодор Коев. Наложените наказания варират от 3 до 4 години.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!