Старши треньорът на Локо Пд Александър Томаш даде интервю за “Тема Спорт”, в което говори за ситуацията на “Лаута”, готов ли е отборът за старта на шампионата, трансферната политика и бъдещото лице на смърфовете. Ето какво каза специалистът:

Г-н Томаш, седмица преди подновяване на шампионата готов ли е Локомотив Пловдив за старта?

– Дали и колко сме готови ще се види в официалните мачове. Сега, каквото и да кажа може да се окаже грешно. Доволен съм от старанието и влагането на играчите. Във физическо отношение сме добре. Във всеки мач доминирахме и се представихме на високо ниво. Свършихме доста работа, но аз неведнъж съм казвал, че съм максималист и перфекционист. Затова винаги ще твърдя, че е можело повече. В оставащите дни до подновяването на шампионата ще работим най-вече в насока да изчистим главите на играчите, да ги възстановим от тежките физически натоварвания по време на подготовката и те да са готови за първия мач.

banner

Опонентът не е стряскащ. Все пак Ботев Враца…

– Всичко зависи от това как ние ще влезем в мача. Нали помните, че мнозина смятаха, че сме взели трите точки срещу Пирин в Благоевград още преди да сме излезли на терена. И какво стана? Изиграхме един от най-слабите си мачове. Няма значение как се казва съперникът, а как ние ще подходим към него. За нас и нашите фенове този двубой ще бъде още по-специален, защото се очаква да открием и “Бесика”.

Притесняват ли ви резултатите в контролите? Допуснахте четири загуби…

– Резултатите сами по себе си не ме притесняват. Надявам се загубите да не повлияят на психиката на футболистите. За мен в тези мачове важна бе играта и поведението на състезателите. Аз винаги съм им казвал, че за мен не е важно да не допускат грешки. Напротив. Искам да видя, че поемат отговорност и да не се страхуват, че ще сгрешат, но когато сгрешат трябва да виждам реакцията им. Нека сбъркат, но след това да направят всичко, за да поправят грешката. Макар в повечето мачове ние играехме, а съперникът се защитаваше и ни вкарваше след наши грешки и на контратаки, то със сигурност сме далеч от онзи Локомотив, който имам в главата си.

Какъв е той?

– Атакуващ, агресивен, доминиращ… Това е моята философия за футбола. И смятам, че такъв начин на игра отговаря на името. Искам отбор, който не се страхува да се надиграва с всеки. Наясно съм, че това е бавен процес, а ние нямаме цялото време на света. Все пак името и традициите задължават. Поради тази причина ще сме длъжни да играем малко и за резултат, колкото и да не ми е приятно. Ще бъдем практици, не само романтици.

Какво имате предвид?

– Ще дам нагледен пример. Срещу Лудогорец и ЦСКА играхме красиво, агресивно, високо изнесени… Това, може би, бяха и най-хубавите ни мачове. И загубихме, защото не ни достигна класа и късмет. Малко след това с далеч по-грозна игра победихме Хебър. Ето тук е дилемата – дали да направим това, което искам аз, или това, което изисква ситуацията и обстановката. Сами разбирате, че ние сме длъжни да печелим точки и заради нашите фенове. След време играта се забравя, а остава само резултатът. Никой няма да е щастлив, ако играем красиво, но губим. Затова ще опитваме да надграждаме в движение и постепенно.

 

За какво надграждане говорите, след като на полусезона се разделихте с трима ключови футболисти? Намерихте ли заместниците на Карагерен и Бидунга? Вие бяхте ли съгласен да бъдат продадени?

– Няма треньор, който да е щастлив, когато от съблекалнята си тръгват част от лидерите. Но аз вече май свикнах. Не ми се случва за първи път и съм длъжен да се справям и съобразявам. Нека бъдем реалисти. Нали всички са наясно, че в повечето български клубове, а и в тези по света финансирането не се случва от бездънна яма. Привържениците ни със сигурност не обичат да се разделят с любимците си, но такъв е животът. В нашата действителност най-сериозните приходи идват от изходящи трансфери. Как иначе бихме се издържали? С кредити? Не, благодаря! Знаем какви обикновено са последствията от подобни решения. Да, не бях щастлив от раздялата с тези играчи, но обсъдихме ситуацията с ръководството и не е имало проблем. Моята задача е да подготвя отбора. Вече казах, че няма треньор, който да иска да се раздели с едни от на-добрите си играчи, но в същото време не плащам аз заплатите, за да поставям и условия. Това е клубна политика. Реално най-хубавото е, когато даден клуб успява да се самоиздържа. Това му дава и независимост. Моята цел освен да изградя боеспособен отбор е и да изграждам футболисти, които са атрактивни за пазара. Карагерен трудно ще бъде заменен, тъй като освен футболните му качества, той имаше огромно влияние в съблекалнята. Със сигурност Раян също ще липсва, а Тодор Павлов ще трябва по-бързо да извърви пътя и да се подготви да носи тежката отговорност.

С оглед продажбите, променят ли се целите на Локо Пловдив за пролетта?

– Моите цели винаги ще бъдат отборът да излиза за победа и да напуска терена с високо вдигната глава.

Денислав Александров и Христо Иванов как се вписват?

– Това са футболисти, които разполагат с качества. От тях искам повече самочувствие и увереност. Те имат потенциал да се превърнат в ключови фигури.

Трупе и Сорга как ги виждате?

– Работят с желание. Все още се адаптират.

Ще успее ли вторият да донесе този завършващ удар, който липсваше на Локо Пд през есента?

– Надявам се. С тази идея го привлякохме. Показва голямо желание. Комбинативен, тактически подготвен играч, който притежава хубав завършващ удар с двата крака.

Оценката ви за Педриньо?

– Това е млад футболист, който има някакви качества, но на този етап не смятам, че е готов да бъде ключов играч за Локо Пд.

Да очакваме ли още нови попълнения и на какви позиции?

– Надявам се. Трябва ни централен защитник и външен халф.

Излезе информация, че сте намерили бранител?

– Да, но документални проблеми все още не му позволяват да се присъедини към нас, а времето минава…

Преди няколко дни Станимир Стоилов отново обърна внимание на лошите терени в България и заяви, че за него първенството у нас започва след 10 април. Съгласен ли сте с него и подкрепяте ли го в това, че е нужна промяна, та дори и във формата на шампионата?

– Промяна наистина трябва да има. Стоилов е прав за терените, но за съжаление реално първенството започва февруари, а не април. И в тези два месеца се случват много неща. Да, трябва да се вземат бързи и адекватни мерки. Погледнете, че в съседна Румъния зимната пауза е 3 седмици. Няма треньор или футболист, който иска да играе при лоши условия. Няма фен, който да не иска да ходи на модерен и приветлив стадион, а не на руина.

Как се отразява в съблекалнята това, че има някакво напрежение между собствениците, за което намеква Христо Крушарски, както и това, че сегашните началници се заемат с финансирането и управлението на Миньор Перник?

– Играчите не са малки деца и със сигурност четат всичко това, но се стремим да насочим мислите им изцяло към футболните процеси. Мен специално тези неща не ме интересуват и не мога да ги коментирам. Не ги коментираме и в съблекалнята.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!