Въвеждат правило анти-Мартинес от новия сезон във футбола

Изпълненията на вратаря на Аржентина Емилиано Мартинес по време на световното първенство в Катар ще доведат до ново правило във футбола. Международният борд по правилата трябва да го одобри през март, а то да влезе в сила от новия сезон.

Според новото правило вратарите няма да имат право да разсейват този, който изпълнява дузпа по време на мач.

Мартинес бе героят на Аржентина срещу Нидерландия и Франция със спасените дузпи, като дори получи жълт картон на финала за изпълненията си, припомня 24 часа.

Той използва всеки номер, който знаеше, за да разсея противниците си. Мартинес първо изпусна топката, докато я подаваше на Стивън Берхиус. След това я изрита настрани и гледаше втренчено в очите Теун Копмайнерс. Прати топката към центъра точно в момента, в който Люк де Йонг влизаше в наказателното поле. Забави изпълнението на Кингсли Коман, като дори поспори със съдията, за което бе предупреден. Грабна топката от бялата точка точно пред Орелиан Чуамени и я хвърли към ъгъла на наказателното поле. Точно Коман и Чуамени пропуснаха, за да може Аржентина най-накрая да стане световен шампион след пауза от времето на Диего Марадона.

Аржентинецът не бе единственият, който използва черната си магия по време на първенството. Андреас Ноперт от Нидерландия направи доста луд танц на голлинията преди изпълнението на австралиеца Андрю Редмейн.

В резултат на всичко това международният борд вече пише новото правило, което ще забрани “нечестното разсейване” на изпълнителя. То трябва да бъде прието през март, но ще влезе в сила от следващия сезон. Вече е известно като правилото анти-Мартинес.

Така реално вратарите ще бъдат доста ограничени за реакция при изпълнение на дузпа. Преди време бяха задължени поне единият им крак да е на голлинията, като вече всичко се следи с ВАР. Сега пък им се забранява да разсейват изпълнителя. И могат да разчитат единствено на пропуск или слаб удар на този, който бие дузпата.

Най-сериозният проблем е какво да е наказанието за нарушаване на правилото за разсейването. При положение, че ще води автоматично до жълт картон, то това може да доведе до още по-странни ситуации, ако не се разреши допълнителна смяна. На вратата трябва да застане полеви играч. Плюс това при изпълнения на дузпи за определяне на победител двата отбора по правилник трябва да са равнопоставени. Това би трябвало да означава и отстраняване на играч от противниковия отбор.
Нововъведението, което ще бъде изпитано по време на световното клубно първенство през февруари, като съдиите ще съобщават решенията си след намесата на ВАР по уредбата на стадионите, ще бъде въведено от новия сезон и в английската Висша лига.
В момента на таблото се показва единствено дали има, или не засада. При другите решения се разчита само на сигналите на рефера и причините остават скрити.

Подобно нещо се използва в куп други спортове като тенис и американски футбол.

Banner 468 x 60 px