На Гребната база с цветя, балони и усмивки децата от Спортен клуб „Хеброс“ посрещнаха на първата му тренировка след вицеевропейската титла в Полша 18-годишния гребец Владимир Ботев. Младите спортисти поискаха от своя именит съотборник да разкаже за това как е достигнал до сребърния медал в Крушвица. И той с удоволствие сподели с тях:

„ Започнах да тренирам през 2018 година в нашия гребен клуб „Хеброс“. За гребния спорт ме откри Симона Гюрова, която и сега е мой личен треньор. А иначе до титлите се достига „лесно“ – 20 километра гребане всеки ден в Пловдив и двуразови тренировки с националния отбор на лагерите в Белмекен, Ковачевци и отново в Пловдив. Аз вече имам един сребърен медал на четворка скул от предишното европейско първенство за юноши, но сега се състезавах на двойка скул с партньора ми Марио Нейков, който е и загребни в нашата лодка. С Марио започнахме да се готвим заедно от месец март тази година. За разлика от Гребния канал в Пловдив състезанието в Полша беше в река. Първият ден ни валя дъжд, на финала имахме силен насрещен вятър. Честно казано не стартирахме много добре и на 500-те метра от двукилометровата дистанция бяхме едва пети. Гребяхме с темпо 34-36 загребвани в минута и така наваксахме. На 1500 метра вече бяхме трети, а сребърния медал се реши в последните 200 метра в спор с двойката скул на Словакия. Победихме с преднина от 0,6 секунди! Просто последните ни загребвания бяха по-мощни от техните. Сега имам да наваксам с уроците в училище, защото не искам спортът да повлияе на обучението ми в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив.“

Симона Гюрова – личният треньор на Владимир Ботев си спомни как момчето е дошло да тренира гребане. Беше чудесна случайност, спомня си тя. С Владимир Ботев живеем в един квартал, а приятел на Влади вече започнал да тренира при нея и го запалил за гребния спорт. Сега тя обучава деца на възраст от 10-11 години, които не учат в Спортното училище. „Това не пречи моите гребци да постигат добри резултати. Аз работя и в Общински детски комплекс, където много от малките ни състезателите са открили нашия спорт. Ходя и в училищата, за да привличам спортисти.“ – разказва за работата в СК „Хеброс“ младата треньорка. Заедно с националния треньор по гребане Румяна Нейкова имат общ план за тренировки на Владимир Ботев и когато той не е с националния отбор, Симона Гюрова изпълнява контрола в тренировките на вицеевропейския шампион Владимир Ботев.

Иван Попов – учредител на Гребен клуб „Хеброс“ сподели: „Владимир Ботев донесе радост на всички гребци от нашия клуб. Той показа, че в Пловдив имаме гребна школа на европейско и световно ниво. Сега организираме официалното му посрещане на гребния канал и среща с най-младите гребци от СК „Хеброс“ – за тях той е пример за подражание. Нашият клуб му направи подарък за сребърния медал от европейското първенство през 2023 година. Подарихме му гребен компютър, който се качва в лодката с него и му дава ценна информация за личното му състояние и за поведението на неговата лодка. Клубът отново ще го зарадва с подарък за новия му успех – готвим му чудесна изненада.“

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space