Цените на какаото на световните пазари достигнаха рекордни равнища заради щетите, нанесени на насажденията в големите страни производителки в Западна Африка. Реколтите в края на 2023 година са били на много ниско равнище и не се очаква подобрение през идните месеци. В средата на февруари на пазара в Ню Йорк какаото е струвало 5888 долара за тон, което е с 40 на сто повече, отколкото в началото на 2023 година. В Лондон цената дори се е удвоила, достигайки 4757 британски лири за тон.


Страните, в които щетите върху насажденията сa значителни, са Кот д‘Ивоар и Гана, които заедно доставят 70 на сто от какаовите зърна в света, пише италианското издание “Интернационале”. Неблагоприятните климатични условия, засегнали какаовата реколта, се дължат на Ел Ниньо, климатичен феномен, който затопля морската повърхност в тропическия пояс на Тихия и Атлантическия океан, предизвиквайки нередовни валежи, редуващи се с топло и сухо време.

Местните производители са се сблъскали и със серия от болести по растенията, причинени от прекомерна влажност. Някои големи производители на шоколад като американската компания “Хърши” (Hershey) предупредиха, че поскъпването на суровините ще намали печалбите, предвид че ситуацията няма да се промени през останалата част от годината. Още през последното тримесечие на 2023 година компанията е регистрирала спад на печалбата с 6 на сто, като потребителите са намалили търсенето след скока на инфлацията.

banner

Повишаването на цените на толкова търсена суровина и перспективата тенденцията да продължи и през 2024 година накараха много финансови оператори да прибегнат към спекулативни операции, задълбочавайки проблема. От края на 2022 година някои хедж фондове са инвестирали 8,7 милиарда долара на пазарите в Ню Йорк и Лондон, за да си гарантират фючърсни договори, изтичащи през март, пишБТА като цитира в. “Файненшъл таймс”. Това са споразумения, въз основата на които едната страна приема да купи стока на определена цена, но с бъдещ краен срок с презумпцията, че евентуално покачване на цената, ще й позволи да прибере печалба.

“В този момент хедж фондовете имат безпрецедентна експозиция към какаото. Те не са причината за повишаване на цените, но на пазар, който се характеризира с ниско ниво на ликвидност, могат да задълбочат някои тенденции до екстремни нива”. Това твърди Мартин Борн, който е отговарял до 2022 година за операциите с какао и шоколад в “Каргил” (Cargill), американския колос в търговията със селскостопански суровини.
Инвеститорите са концентрирани върху какаото, използвайки супербързи компютри и алгоритми, които задействат за няколко секунди големи количества поръчки. Според експертите на френската банка “Сосиете женерал” (Societe Generale) през последните месеци какаото е продуктът, който е допринесъл най-много за печалбата им.

Цената на най-високите фючърси няма да направи по-богати производителите на какао от Гана и Кот д‘Ивоар, които понастоящем получават между 1600 и 1900 долара на тон. Тези цени отразяват завършените продажби преди 12-18 месеца, обяснява пред в. “Файненшъл таймс” Фуад Мохамед Абубакар, директор на “Гана Кока маркетинг къмпани” (Ghana Coca Marketing Company), която е частично контролирана от правителството на Гана.
Февруарските повишения ще сложат нещо в джобовете на производителите към октомври, в началото на новия сезон, добави директорът.

Именно фактът, че години наред дребните производители на какао в Западна Африка се задоволяват с ниски цени и продължават да отглеждат тези дървета, тъй като това е единственият начин да избягат от крайната бедност, е позволило на потребителите от останалия свят да “се наслаждават на удоволствието от шоколада”, без да харчат много, отбелязва “Блумбърг”. “За разлика от селскостопанските суровини при какаото не са се развили промишлени плантации, просто защото не би било уместно предвид цените от последните години. Основната част от печалбата отива винаги за тези, които преработват семената, за да ги превърнат в шоколад, а не за тези, които ги отглеждат и берат”, отбелязва агенцията.

Досега тези фермери бяха “дойни крави” за правителствата, които печелят на гърба им, за търговците на семена и за хранителната промишленост. Сега обаче, след десетилетия, системата вече не може да се справи с постоянно нарасналото търсене: според експертите от сектора през 2024 година ще има разлика между търсене и предлагане, което ще варира между 300 и 500 000 тона – най-високото равнище за последните 65 години.
Шоколадовите фабрики ще трябва да изразходват всичките запаси от складовете си и няма да могат да ги възстановят, тъй като в страните от Западна Африка какаовите дървета са относително стари и трябва да бъдат заменени през идните години. В крайна сметка тази криза е необходима, тъй като са нужни повече средства за засаждане на нови какаови дървета, за използването на торове и пестициди, както и за забавянето на търсене, което се оказва неустойчиво.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!