Азербайджан е ключов партньор за България в усилията й за подобряване на енергийната сигурност и постигане на енергийна диверсификация в нашия регион и Европа. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.


Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Република Азербайджан по покана на председателя на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова.

Отличните отношения и стратегически диалог между нашите страни придобиват още по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската икономика и особено след военната агресия на Русия срещу Украйна, отбеляза председателят на българския парламент. Той припомни, че през октомври 2022 година беше пусната в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България, а през миналата година и тази със Сърбия, с което страната ни започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ и увеличи транзитния си капацитет. В тази връзка Росен Желязков подчерта пред президента Илхам Алиев възможностите на България да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север. През миналата година беше подписан Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз, подчерта Росен Желязков и уточни, че пускането на интерконектора между България и Сърбия значително допринася за енергийната сигурност в Европа.

banner

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът Илхам Алиев. Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт, и ние оценяваме високо партньорството в тази сфера, добави той. Росен Желязков подчерта значението и интереса за присъединяване към споразумението за пренос на Зелена енергия. Има неизползван потенциал в търговско-икономическите ни отношения, който се надявам скоро да бъде оползотворен, заяви Росен Желязков. Той отбеляза ключовата роля на Транскаспийския международен маршрут и значението на възможностите, които той предоставя в условията на нарушени логистични връзки между Азия и Европа.

България приветства избирането на Баку за домакин на Конференцията на ООН по изменение на климата, посочи Росен Желязков. По думите му това потвърждава ролята на Азербайджан като важен участник в глобалната енергийна политика. Председателят на Народното събрание потвърди, че страната ни е готова активно да сътрудничи за това международно събитие, включително да проведе съвместни подготвителни мероприятия в България.

В състава на българската делегация са народните представители от Групата за приятелство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид (ПГ на ДПС) и депутатите Ангел Георгиев (ПГ „Възраждане“), Драгомир Стойнев (ПГ „БСП за България“ и член на Групата за приятелство) и Тошко Йорданов (ПГ „Има такъв народ“).

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!