Евро 2020 започва!

Днес Евро 2020 официално започва! След пет години чакане, дългоочакваният момент настъпи! Тази вечер в 21:00 часа ще започне пищната церемония по откриването на шампионата на стадион “Олимпико” в Рим. А в 22:00 часа е насрочен и първият мач, който ще противопостави отборите нa Турция и Италия. Срещата е от група “А”.

Както е известно, първенството трябваше да се проведе миналата година. Заради усложнената обстановка на Стария континент, породена от пандемията от COVID-19, се наложи шампионатът да бъде отложен с една година. Вече обстановката е доста по-спокойна и това позволи Европейското да се проведе.

За пръв път в историята ще гледаме европейско първенство, което няма да има един или два домакина, а ще се проведе в цели 11 различни града на Стария континент. По този начин от УЕФА решиха да отбележат 60-годишнината от първото Европейско първенство през 1960 година във Франция. И тук COVID-19 промени донякъде плановете, тъй като някои от първоначално предвидените градове бяха заменени от други. В крайна сметка ще гледаме сблъсъци от Рим, Лондон, Севиля, Санкт Петербург, Мюнхен, Амстердам, Копенхаген, Будапеща, Букурещ, Баку и Глазгоу. Другата добра новина е, че макари не при пълен капацитет, на стадионите ще присъства публика. А довечера ще гледаме и откриващия мач между Турция и Италия. “Адзурите” са големият фаворит в този двубой по няколко причини.

Първо те ще играят у дома на добре познатия си стадион “Олимпико”, където ще имат огромна подкрепа от трибуните. Освен това възпитаниците на Роберто Манчини са в убийствена форма от 27 поредни мача без загуба и 8 поредни победи. Не на последно място идва и по-големият опит. Италия е четирикратен световен шампион, освен това има и една европейска титла от 1968 година, а тимът игра и на още два еврофинала, които загуби през 2000 и през 2012 година. Така че на Апенините се надяват този път да счупят каръка и да вдигнат трофея “Анри Делоне” в началото на юли. Затова и днес тифозите очакват само и единствено победа.

Banner 468 x 60 px