Пароли на държавни електронни пощи са били публикувани в публичното пространство. Това посочват в отговор на въпрос на депутат от Министерството на електронното управление. Въпросът е бил зададен от председателят на ресорната комисия Божидар Божанов.

Според статистика публични са станали около 1500 адреса на електронна поща в домейни, принадлежащи на държавната администрация, 419 адреса на електронна поща в домейн government.bg, 504 адреса от публични платформи.

Данните са след проверка в специализиран портал, с който министерството си сътрудничи от две години, пише БНР.

banner

От там уточняват, че заради законови правила, това не се счита за киберинцидент и препоръчват служебната електронна поща да не се използва за регистрация в интернет страници за неслужебни цели. Пример за това е регистрирането в сайтове за пазаруване.

В отговор на Божанов министерството съoбщава, че в изтекъл през януари в интернет файл с 6 милиона записи от български домейни, имало 522 адреса на държавната администрация, около 3700 акаунта на ученици, използвани за дистанционно обучение, 8 адреса на общински администрации с безплатна електронна поща. От министерството уточняват, че изтеклият през януари списък вероятно е комбинация от течове на различни данни в периода 2019-2021 година.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!