Българският газопреносен оператор “Булгартрансгаз” и операторът на газопреносната система на Република Турция “Боташ” (BOTAŞ A.Ş) подписаха оперативно Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/Малкочлар, съобщиха от българското дружество.

Подписването на документа е резултат от дългогодишните съвместни усилия на екипите на двата оператора, допълват от “Булгартрансгаз”. В споразумението са уточнени техническите условия, включително минимално предавателно налягане и качествените характеристики на природния газ, както и приложимите процедури от двете страни на точката Странджа/Малкочлар.

На база договорените в документа условия, техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на “Булгартрансгаз” е определен в размер на 117 677 153 киловатчаса дневно (около 11 млн. куб. м дневно), а в посока България-Турция на 504 138 541 киловатчаса дневно посочват от българския газопреносен оператор.

banner

От “Булгартрансгаз” добавят, че подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар е от ключово значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция, уточниха от българското дружество.

С подписването на настоящето споразумение за междусистемно свързване се затвърждава водещата роля на българския газопреносен оператор за постигане на пазарната интеграция, диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в региона и Европа, се посочва още в съобщението.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!