Евродепутатът ще приеме евентуална нова номинация от ГЕРБ на изборите след няколко месеца

При сформиране на ново правителство в Австрия вече можем да получим дата за влизане и по суша. Вероятно ще е през 2025 г. Решението на България да влезе в Шенген е необратимо и безусловно. Първоначално е само по въздух и вода. Напълно възможно е да влезем едновременно в Шенген и еврозоната. Това каза за “Твоят ден” евродепутатът от ГЕРБ–ЕНП Андрей Новаков.

“Опозицията иска да принизи постиженията на правителството, въпрос на време е опашките по границите да изчезнат. И в момента действа Дъблинско споразумение – когато една държава е пропуснала бежанци, тя трябва да се погрижи за тях и да ги настани, това не е нищо ново. Задълженията ни към ЕС са непроменени. В Австрия предстоят избори, като управляващите са трети според проучванията и опитват с реторика на крайните националисти да спечелят подкрепа. Така казват, че България няма да влезе в Шенген. Австрия е спирана от Германия за същите критики, отправяни към нас”, заяви Новаков.

banner

Според него България отдавна изпълнява всички критерии за Шенген, но не и за еврозоната. “За там инфлацията трябва да бъде смъкната до 2%. Нашата е около 5%, след ротацията правителството ще има важна задача – антиинфлационни мерки, за да можем да влезем”, коментира той. И допълни, че в много страни вече са готови за евроизборите със своите листи. А относно това дали ще се кандидатира, отговори лаконично, че това зависи от ГЕРБ, но той би приел номинация.

Относно ПВУ Новаков уточни – сигурно е, че ще загубим средства. “Беше готов в началото на 2020 г., срокът за внасянето му беше средата. Ние го входирахме в края на 2021 г., редактирахме го и започна да се разплаща през 2023 г. Затова и бяхме използвали едва 3% от него, а крайният срок е края на 2026 г., остават 3 години за 12 млрд. лева. Това е почти сигурна формула за загуба на средства. Всичко над 80% усвояване би било отлично постижение”, категоричен е евродепутатът.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!