На 31 януари 2024г., сряда, от 11.00 часа, в Пловдив с военен ритуал и полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана 170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив. В тържественото честване ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“.

Слово за държавника ще произнесе Радомир Чолаков – български юрист, народен представител в 45-о, 46-о, 47-о, 48-о и 49-тото Народно събрание на Република България, председател на Комисията по конституционни въпроси. Водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев.

На честването на рождението на Стамболов се очаква да присъстват: Кметът на Община Пловдив, Народни представители, Председателят на Общинския съвет, генерал-майор Явор Матеев – командир на “Съвместното командване на специалните операции“ и началник на Гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от Общината, Областна администрация, Общественият посредник към Община Пловдив, представители на политически и обществени организации, граждани и медии.

banner

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев (1944-2015), създал редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Най-известната му творба е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад пред Община Пловдив, където от 1997 насам, (с известно прекъсване), на 31 януари всяка година се чества годишнината от рождението на българският държавник. Площадът носи името на Стефан Стамболов на базата на решение, взето от Общински съвет – Пловдив през 1997 г., когато кмет на Пловдив е Спас Гърневски.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!