Някои търговци съвсем са подранили с прилагането на изискванията във връзка с приемането на еврото в България и вече обявяват цените на стоките в обектите си в евро, видя некомерсиалната платформа “Ние, потребителите”.

С днешна дата обаче тази практика е проблемна и не може да бъде посочена като добра, защото към момента представлява нарушение на действащото потребителско законодателство. В Закона за защита на потребителите ясно е записано, че цените на стоките и услугите трябва да бъдат посочени в левове.

В един от обектите, в който цените са обозначени и в лева, и в евро, има несъвпадение в стойностите. Така например, една и съща стока се оказва, че струва едновременно и 6 евро, и 12 лева. Друга пък е 3,55 евро и 7 лв. За да е още по-голямо объркването, пред щандовете с дадените артикули с противоречиви цени на етикетите им в българска и в чуждестранна валута, са поставени огромни табели с трета цифра, която дори не е ясно за кои от всички стоки в близост до нея се отнася. Други пък имат две цени едновременно – 7 и 6 евро. Обявяването на две цени за една и съща стока в даден търговски обект е забранено.

banner

От “Ние, потребителите” напомнят още, че по закон търговецът е длъжен предварително да постави продажната цена на стоката на видно място и в непосредствена близост до нея. За да не бъдат въвеждани потребителите в заблуждение, продажната цена и цената за единица мярка на стоките и услугите трябва да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани. Търговецът е длъжен да издава документ за извършената продажба, който да съдържа най-малко данните за датата на продажбата, вида на стоката или услугата и цената – отново в левове.

Националният план за въвеждане на еврото в Република България предвижда задължението за двойно обозначаване на цените да започне да действа 30 календарни дни след решението на Съвета на Европейския съюз и да остане в сила 12 месеца след приемането на европейската валута у нас.
Отговорна на оперативно ниво за защитата на потребителите в процеса на подготовката на България за членство в еврозоната е работна група „Защита на потребителите“, с водещи институции Министерството на икономиката и индустрията и Комисията за защита на потребителите, която и по думите на ресорния министър има спешна необходимост от реформа заради редица установени нарушения в нейната дейност и компрометираното доверие към нея в обществото, но и заради тази много важна функция, която предстои да изпълнява при въвеждането на еврото.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!