Общинските съветници от групата на “Съединени за Пловдив” в следващия Общински съвет ще изготвят наредба, с която да се въведе специална регулация за достъп до Стария град и движение и паркиране на автомобили в архитектурния резерват.

Текстовете в документа ще бъдат разработени съвместно от експерти на коалицията и представители на бизнеса и живущите в Стария град, стана ясно на среща, организирана по инициатива на хотелиерите и ресторантьорите там. От страна на “Съединени за Пловдив” на срещата присъстваха кандидатът за кмет на града Славчо Атанасов, кандидатът за кмет на район Централен Георги Титюков и кандидатът за общински съветник Румяна Толова.

“Тук не сме свикнали да очакваме помощ от институциите, искаме просто да не ни се пречи”, сподели управителят на един от хотелите .
Според колегите му, бариери на входовете на историческата зона трябва да има задължително, но режимът за достъп вътре трябва да бъде удобен както за живеещите там, така и за бизнеса.
“Ако хотелите и ресторантите в зоната са недостъпни за клиентите, те фалират, а Старият град постепенно започва да изглежда празен и пуст. Не е нормално тази най-романтична и красива част от града ни, заради която хиляди туристи пътуват до България и до Пловдив, да предлага на гостите си само фасади и калдъръми. Да, архитектурата е красива и под закрилата на ЮНЕСКО, но след като се разходят, хората искат да поседнат, да се насладят на гледката, да изпият едно кафе или да вечерят”, казва собственикът на популярен ресторант.
Според представителите на малкия бизнес, в момента, от някогашните десетки кафета и ресторанти са останали да работят 4-5. И те също имат трудности, защото Капана се оформи като притегателен център именно със струпването на множество заведения, а е много по-лесно достъпен пеша и с автомобили.
Сериозен проблем е трудното паркиране в Стария град. Улиците са тесни, тротоарите и каменните настилки са в лошо състояние, а след ремонт често са непроходими. “Сами ремонтираме улиците, за да има достъп до заведенията ни”, споделят хората.
През последните две години в Стария град бяха обособени два паркинга за около 150 коли, но те стояха празни, защото достъпът през бариерите е силно ограничен по сегашните общински наредби и днес вече са затворени. Собствениците на хотели, ресторанти и магазини в Стария град искат да няма паркирани коли по калдъръмените улиците, а с помощта на Общината да се намерят още свободни или временно незастроени терени и те да се обособят като паркинги, за които собствениците на автомобили да плащат минимален наем.
“Бизнесът иска яснота и предвидимост. Не може всяка следваща администрация да променя решенията на предишната и да не се съобразява с инвестициите, които междувременно сме направили, изпълнявайки всички нормативни изисквания. Имаме нужда и от адекватни решения, съобразени с общия ни интерес на граждани и бизнесмени в Пловдив. Старият град е лицето на Пловдив пред света, ако изглежда добре, то е защото ние се грижим за улици, фасади и озеленяване”, единодушни са представителите на бизнеса.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space