Министър-председателят акад. Николай Денков ще бъде домакин на тристранна среща, на която ще участват премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Тримата ще се срещнат на 9 октомври в резиденция „Евксиноград“ край Варна.

Ще присъстват също заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Ще участва и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

Основен акцент в разговорите ще бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави.

banner

Срещата бе инициирана от акад. Николай Денков при визитата му в Атина през август. Тогава бе заявена позиция от българска страна, че бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!