15 190 кутии (303 800 къса) цигари задържаха митнически служители в района на Дунав мост при Видин и Ферибот – Оряхово при проверка на товарен автомобил, който два пъти се опитал да напусне страната.

На 05.09.2023 г. митническите инспектори селектират за проверка товарен автомобил, който е засечен, че изчаква встрани дълго преди да навлезе в зоната на ГКПП Видин. Товарната композиция с хладилно ремарке пътува към Великобритания, натоварена с хранителни продукти. Според транспортните документи в товарното помещение се превозват пратки за двама получатели, разделени с временна преграда. След сканиране във вътрешната предна част на хладилното ремарке, където температура е по-ниска и достъпът по-труден, е маркирана зона с подозрителна плътност. При извършената щателна митническа проверка митническите инспектори установяват, че товарът съдържа замразени кори за баница и торти, между които са скрити стекове с тютюневи изделия, увити във фолио. Установени са общо 10 190 кутии (203 800 къса) цигари с български бандерол от три регистрирани марки. Тютюневите изделия не са описани в транспортните документи. По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение срещу юридическото лице – собственик на стоката, а товарната композиция и стоката са освободени.

Вместо да напусне страната и продължи към Великобритания водачът връща хладилния камион обратно в страната и два дни по-късно се явява на ГКПП Ферибот Оряхово със същата стока – кори за баница и торти, където скрити по идентичен начин митническите инспектори откриват отново тютюневи изделия с български бандерол, този път от една регистрирана марка. Намереното при опита за второ преминаване количество цигари е 5000 кутии (100 000 къса). Водачът отрекъл да знае за акцизните стоки и заявил, че не са му предоставени документи за нея. Работата по случая продължава.

banner

През последните две седмици митнически служители от ТД Митница Русе са задържали при други пет случая още 39 120 къса (1956 кутии) цигари с надписи „Duty Free“, с турски или с български бандерол, за които е направен опит да се превозят в посока изход от страната през ГКПП Русе, ГКПП Видин и ГКПП Оряхово в тайници на три товарни автомобила, както и между и под седалките на две леки коли. По случаите са съставени актове за установяване на административни нарушения.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!