Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин край Симитли. Сеизмолозите обаче призовават за спокойствие, определяйки го като нормално явление.

“Между всички събития, с които са с по-умерен магнитуд – между 3,9 до 4 по Рихтер, има и множество с по-малък – по 2 до 2.5. И най-вероятно те ще продължават още поне седмица, възможно е и до месец. Няма място за притеснение. Това каза сеизмологът доцент Пламена Райкова пред NOVA.

Според нея трусовете не са нещо необичайно за този район. “За 5 дни са регистрирани над 50 земетресения с магнитуд 2. Най-силното е от тази сутрин с магнитуд 4, което беше усетено и в района на Симитли, Благоевград и до Гоце Делчев. На територията на България това е най-сеизмичната зона. Там и в исторически план са наблюдавани силни земетресения. В началото на ХХ век именно там е било регистрирано най-силното земетресение за континентална Европа – с магнитуд 7.8. Такъв тип поредици от трусове, които са с близък магнитуд и са в много малка област, каквато е тази в последните дни, сме наблюдавали също така и през 2006, 2008 и 2009 година в този район”, обясни тя.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!