Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) Герман Чистяков – за моментното състояние на отбора, подготовката му и развитието на „Колежа“

Как се подготвя отбора по време на паузата заради мачовете на националните отбори?

– Клубната пауза заради международните мачове е много важна за нас. Провалът във Варна показа, че ни е необходима почивка, за да отдъхнем и презаредим. Треньорският щаб, безусловно, работи активно и върху подобряването на физическата подготовка на играчите, и над изграждането на тактиката на играта като цяло. Според мен обаче главният ни проблем е психологията и от тази гледна точка кратката пауза беше толкова важна за нас.
Контролата с „Марица“ не е особено показателна с оглед на резултата, но и такива срещи са важни за придобиването на увереност и самочувствие. Всички видяха колко пъти не ни провървя в последните мачове и колко голови възможности останаха нереализирани.

banner

Как бихте коментирали състоянието на контузените ви играчи? Липсата на дълга скамейка оказва ли влияние?

– Безусловно, постоянното отсъствие на редица играчи е проблем, който ни преследва от първия двубой в шампионата. Някои играчи изобщо не са играли през този сезон, други се контузиха по време на сезона. Нашите рехабилитатори активно работят над възстановяването на контузените ни футболисти. От миналата седмица Тодор Неделев започна тренировки на терен и това е отлична новина за нас. Отсъствието му се отразяваше буквално във всеки мач, и то не само на игрището, но и в съблекалнята. Когато липсва именно лидерът, капитанът, един основополагащ играч е винаги трудно. Няма как да не оценим каква е ролята на Тошко за Ботев.

С нетърпение очакваме завръщането в отбора и на другите ни контузени играчи и се надяваме на скорошното им възстановяване – Чернев, Перера и Па Конате. Всеки играч е важен за нас.

По лекарски препоръки Атанас Чернев още две седмици ще работи самостоятелно в фитнеса. Постепенно ще бъде увеличавано натоварването му, за да следим как реагира на това коляното му.

Друг контузен играч е Антонио Перера. Към момента той се възстановява в Испания по специална програма при един от най-добрите испански физиотерапевти. Ще прекара там още две или три седмици, след което ще се върне в Пловдив и ще бъде готов да тренира заедно с всички.

В мача с „Марица“ феновете видяха на игрището и ново лице?

– Да, в този мач на терена излезе един млад футболист от Кот д’Ивоар – Абдулайе Траоре. Отдавна следим развитието му. Играл е за Виста (Геленджик) – един клуб, с който поддържаме добри партньорски отношения. Имаме възможност да каним при нас най-талантливите, по преценка на нашия спортно технически щаб, футболисти от Виста.
Траоре е интригуващ играч с голям потенциал като нападател. Той идва при нас като свободен агент. Веднага щом всички процедури с документите му бъдат уредени, ще обявим привличането му. Това е перспективен играч, на когото предстои да расте и да трупа опит в сериозния футбол, в това число и с втория отбор. Освен Таоре, още един футболист на Виста в най-скоро време ще се присъедини към нас в Пловдив. В момента нашите юристи подготвят докуметите му. Веднага щом всичко бъде готово, ще го представим на нашия официален сайт.

В пресата се излезе информация, че още един футболист от Русия е пристигнал в Ботев?

– Миша Прокопиев – изключително талантлив млад футболист, минал през школата на Зенит. През тази година, той отлично се представи в мачовете за купата на Русия, които за него бяха дебютни в професионалната кариера. Михаил идва на проби при нас. Треньорският щаб ще наблюдава представянето му и след това ще вземем решение за неговото бъдеще при нас. Миша е популярен в Русия благодарение на социалните мрежи, но в дадения случай не медийната страна на въпроса ни интересува. Ние гледаме на Михаил като на професионален футболист и неговото бъдеще в Ботев зависи изключително от това как ще се представи по време на тренировчните занимания с отбора. А ако той успее да докаже потенциала си пред клуба и продължи кариерата си при нас, многобройната аудитория, която го следва, автоматично ще започне да следи и Ботев. Засега нямаме планове да работим с руския пазар, особено в настоящата ситуация, но нещата могат да се променят изключително бързо. И това, че там вече са чували за Ботев, може да се окаже много полезно за нас.

Зимната пауза е съвсем скоро. Как се готви клубът за тренировъчните лагери?

– По отношение на подготвителните тренировки раглеждаме две възможности – Дубай и Доха. Скоро ще сме избрали точните дати и локации. Част от подготовката ще се проведе в Пловдив, а друга част – в чужбина. Точно в момента се работи по това.

Каква е ситуацията със стадиона, как клубът се готви за завръщане на Колежа?

– Точно днес бях на стадиона. Старая се поне веднъж седмично да ходя там. Работата върви, макар че ми е трудно да оценя мащабите – все пак не съм строител.

Много време отделяме на собствените си задачи, свързани с изграждането на „Колежа“. Нашият виртуален стадион е готов и планираме по-нататъчните си действия: какви места за хранене да има и къде да са разположени, къде ще се намират музеят и магазинът, какви партньори да привлечем, за да работи стадионът 24/7 и извън времето на мачове, къде да бъдат ВИП-местата и ложите и колко да са на брой, къде да разположим детските стаи и семейния сектор и т.н. Стремим се да бъдем подготвени за всякакъв сценарий и всякаква степен на завършеност на „Колежа“. Веднага щом получим лиценз за провеждане на футболни срещи от шампионата, сме длъжни просто да отворим вратите и да посрещнем в пълна готовност нашите верни фенове.

Вчера клубът анонсира голям концерт, посветен на 110-тата си годишнина. Това ли е една от изненадите, за които в предишно интервю сте споменавали?

– Да, това е голямо събитие не само за клуба, но и за града. На мен самия ми е интересно какво са подготвили организаторите и продуцентите, но даже съчетанието на „Ботев“ и Античния театър в едно изречение те кара да затаиш дъх. Ще се радвам да видя там всички, и, разбира се, очакваме всички наши фенове на следващия домакински мач този петък!

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space