Чакането свърши – след 29 години Ботев Пд отново излиза на „Колежа“ в евродвубой – посреща днес от 21:00 часа словенския Марибор в първи мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Край на приказките за чешене на езиците, време е за действие, при това пред пълни и екзалтирани трибуни. Както се казва – на хаирлия да е!

За първи път от доста време насам Ботев Пловдив се държи като субект, който вече знае какво иска и как да го постигне. Нито подценяваме канарчетата, още повече не ги и надценяваме, но балансът като че ли сочи към дългосрочна прогноза тимът от „Христо Ботев“ да излезе от образа си на бизнес проект и да обърне повече внимание на правенето на отбор. С което да започне да носи повече радост на привържениците си, крайния потребител във всеки един спортен проект.

Как ще изглежда Ботев Пд през новия сезон? Ще имат ли шанс канарчетата да елиминират Марибор и да достигнат до сблъсъци с гръцкия Панатинайкос във втория кръг на Лига Европа? Защото цяла лятна подготовка канарчетата бяха далеч от „хорските очи“. Треньорът Душан Керкез бе обхванат от „шпионска треска“. Затова и тренировките, и контролите на жълто-черните бяха засекретени – на тях не присъстваха медии и фенове. Въпреки това треньорът на словенците Анте Шимунджа се похвали, че е събрал достатъчно информация.

Керкез обаче може да изненада със смяна на схемата. През пролетта Ботев разчиташе много на фланговите нападения. Мохамед Брахими обаче напусна по посока Русия, а в навечерието на сблъсъците с Марибор Уме Емануел бе продаден на швейцарския Цюрих. Така че няма да е никак нелогично тази вечер Ботев Пд да излезе със схема с трима централни защитници, двама нападатели и Ивелин Попов зад гърба им. Така жълто-черните ще търсят повече сигурност в отбрана.

banner

Сега канарчетата поставят начало на своята си нова приказка. Това трябва да е тяхното лято и след това да прелее в есен, макар и вероятно само на вътрешната сцена. Имат си затворен кръг, почти завършен продукт, включващ всичко необходимо – финансиране, структура, стегната организация, отлична база, нов стадион, футболисти и треньор, които дават вид на хора, знаещи какво се иска от тях. Играят добре, повече от прилично и след спечелената купа е време да се впуснат в приключения. Два мача са, а букмейкърите дават леко предимство за Ботев в първия и повече шансове за Марибор за краен победител. Но най-сладко се дебне от ролята на нефаворит. А после Панатинайкос си е висока летва. Но пък дори и отпадане от гърците праща в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. При засечка още със словенците Ботев ще се изправи във втория кръг на третия по сила турнир срещу румънския Университатя Крайова. В крайна сметка жълто-черните имат гарантирани поне 4 мача, първият е днес.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space