Считаният за символ на словенския футбол Марибор е първият съперник на Ботев в Лига Европа.
Първият мач е на 11 юли на Колежа, а реваншът на 18 юли в Марибор.
Тази година Марибор финишира 2- ри в словенското първенство. Той е сред 3-те словенски клуба, които никога не са изпадали от Словенската първа лига, основана през 1991 г.
Интересно е, че Марибор е играл в евротурнирите с друг български отбор – Левски, като след две равенства (0:0 в Марибор и 1:1 в София) словенците са продължавали напред с гол на чужд терен по действащия към онзи момент правилник.
Клубният стадион „Людски врът” е разположен на левия бряг на река Драва в Словения. Той има капацитет от 12 702 седящи места и се счита за една от забележителносите на Марибор. Той се използва и за мачовете на националния отбор по футбол на Словения.
Рекордната посещаемост на стадиона е 20 хил. зрители на 8 юли 1973 г. за срещата Марибор – Пролетер (Зренянин) в първия мач от плейофите за влизане в тогавашната югославската Първа лига. Това е преди от УЕФА да въведат допълнителни мерки за сигурност по стадионите и да забранят местата за правостоящите фенове.
През 1998 г. „Людски врът” намалява капацитета си до сегашните 12 702 изцяло седящи места.
Треньор на отбора Дамир Крзнар. А според авторитетния Transfermarkt отборът е оценен на 9,6 млн. евро., като за сравнение Ботев е оценен на 11,93 млн.евро.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space