Наставникът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез даде обширно интервю пред Sportal.bg, в което засегна много теми, касаещи феновете на „канарчетата“. Срещнахме се с Керкез в деня на мача с Арда (Кърджали), загубен от Ботев с 0:1. В пловдивския клуб от две седмици всички мислят за пълноценна почивка, след която идва и участието в европейските клубни турнири. Керкез стана любимец на феновете заради прямия си изказ и футбола, който практикува. А всичко това беше подпечатано и със спечелена Купата на България. Ето какво сподели треньорът:

Как се чувствате преди последния мач на Ботев за сезона?

Добре, много добре. Постигнахме нашата цел, спечелихме Купата и ще играем в Европа. Това бе целта от началото на сезона. Сега трябва да изиграем последния ни мач и да се отдадем на заслужена почивка, за да се върнем по-силни и с повече енергия за новия сезон.

Миналата седмица феновете бяха доволни да разберат, че сте подписали нов договор. Лесно ли взехте това решение?

banner

За мен бе лесно, от първия ден исках да остана тук, защото се чувствам много добре приет в Пловдив и в България. Особено от феновете на Ботев. Градът е много красив и отборът е много добър. От първия ден исках да остана. Естествено, при треньорите това зависи от резултатите. Все пак се разбрахме и двете страни сме доволни и гледаме заедно към нови предизвикателства.

Може би преговорите продължиха прекалено дълго. Много фенове се чудеха дали ще останете, или ще си тръгнете. Имаше ли момент, когато не бяхте близо до разбирателство?

Дълго време говорихме, обсъждахме различни неща. В един момент спряхме и решихме да изчакаме края на сезона, за да видим как вървят нещата. От първия ден президента има доверие в мен и ме уважава и това е взаимно. Както вече казах, седнахме и поставихме картите на масата. Преценихме кое е добре за отбора и за мен и намерихме най-добрия вариант.

Ръководството заяви, че ще получите нов договор, ако класирате отбора в Европа. Имаше ли напрежение във вас от този факт?

И да, и не. Вярвам в себе си и в колегите си. Нормално е да имаш цели и отборът да ги гони, ако искаш да вдигаш нивото си. Винаги сме го обсъждали. За мен, за да имаш успех, особено хората по високите етажи, трябва да имаме различно мнение и това води до вземането на най-правилните решения за клуба.

Очевидно вие сте турнирен треньор. Имате три финала, от които сте спечелили два. Има ли разлики между мачове за Купа и тези за първенство?

Да, разбира се. Когато играеш един мач имаш 90 минути, евентуално продължения и дузпи и си в следващия кръг. Докато в първенството имаш дълъг път. Да, явно съм добър в турнирите, но съм показал, че съм добър и в първенството. През следващата кампания ще покажем, че с Ботев може да сме в горната половина на класирането и да се борим с най-добрите отбори в България.

Как се почувствахте, когато вдигнахте трофея?

Горд, бях горд със себе си и играчите, защото те слушаха нас и следваха плана. Знаем, че сезонът не бе добър, защото очакванията в Ботев винаги са големи и феновете искат да сме в челото. Не започнахме добре, много възходи и падения, сменяха се треньори и играчи и не беше лесно. Играчите показаха характер и качества, че могат да стигнат финала и да го спечелят.

Може ли да ни кажете в какви отношения сте с Антон Зингаревич?

Много добри, от първия ден сме открити и обсъждаме всичко. Той уважава моето мнение и позиция относно това кои играчи играят и кои са титуляри. Никога не ми се е бъркал в това, той познава играчите като собствени деца. Понякога нашето мнение не съвпада, но това е добре, защото тези разговори ми харесват. Както знаете, четири очи и две глави виждат и мислят по-добре. Има и директор, който ни помага.

А спортният директор помага ли ви?

Да, дори и понякога да имаме различно мнение, целта бе да стигнем до Европа. Той работи много, кара всички да се трудят. Ние също правим грешки. След Купата седнахме и изгладихме някои неща с него, защото не бяхме изцяло на една вълна, но обсъдихме нашите виждания. Последните 2-3 месеца направихме някои грешки, но със сигурност няма да се повторят през следващия сезон и ще сме по-добри.

Преди да подпишете новия договор, поискахте ли някакви гаранции?

За мен, когато говорим лице в лице и поставим нещата на масата, е ясно, че поставяме на масата какви играчи ни трябват и на кои позиции. Ние сме амбициозни хора и искаме да направим отбора по-добър. Да доведем играчи, които да помогнат. Няма значение на колко години са, а да са готови да помогнат на тима да е по-добър. Не ми трябва писмена гаранция, че ще има трансфери. Преди финала се разбрахме да подпиша и не ми трябваше на хартия, защото това е само един подпис. Вярвам на тези хора и на президента, че ще направят всичко. Аз вярвам на себе си и щаба, че ще направим добра подготовка и ще видим как ще се случат нещата след това.

Защо искате подготовката да е в Правец?

Това ще е кратък лагер, също така имаме играчи с визи. Познавам Правец, бил съм два пъти там с АЕЛ Лимасол и може да се подготвим добре. Разбира се, винаги има проблем в този период с контролите, но когато всичко е уговорено, ще ви бъде съобщено. За мен е много важно играчите да се върнат освежени и да свършим добра работа.

През зимата името ви бе свързано с ЦСКА-София, имаше ли нещо вярно в това?

Медиите пишат всичко. Ако ме свързват с друг отбор, значи си върша работата добре. Не е имало нищо официално. Когато работя с един отбор, съм изцяло фокусиран върху него, след като свърша своята работа, тогава преговарям с други. През зимата, когато бяхме в Турция, съм говорил с нашия президент и мислех само за Ботев. Не съм говорил с други отбори или пък моят агент. С някои извън България, да, защото договорът ми изтичаше през лятото. Изчаквах до последно, някои оферти от чужбина ги отказах. Както вече казах, желанието ми отначало бе да остана тук, но в тези преговори всички трябва да са доволни. Както отборът, така и аз и екипът ми, за да останем.

Може би следващата година ще е последна за вашия втори капитан Ивелин Попов. Ако напусне, колко ще ви липсва той?

Не искам аз да му давам някакъв срок, ако може да играе още, ще играе. Той ще си реши. Видяхте, че не страдаше от контузии и игра във всеки мач. Само заради картони не беше в групата и показа, че е истински лидер. Много е трудолюбив и караше всички да тренират повече, особено младите. Опита да промени манталитета им и им помогна много. Сигурен съм, че и тази година ще е така, а след това ще видим. Сигурен съм, че той ще остане в Ботев и след това, дори на друг пост.

Дадохте шанс на много млади играчи. Ще бъде ли така и следващата кампания, когато се очаква много повече от Ботев?

Нямам проблем да давам шансове на младите играчи. Не става въпрос само за българи, имаме и много млади момчета от други държави на 18-19-20 години. Те ни показаха, че могат да играят във важните мачове и всичко зависи от тях. Ако работят здраво и заслужат да играят, ще играят. Нямам проблем с тях и никога не съм гледал годините. Попов е на 36 и е един от най-добрите в отбора. Всичко зависи от футболистите. Теренът е огледало на нашата работа, каквото покажеш там, това е истината, независимо дали някой е млад или стар.

Какви са разликите между момчетата от академията на Ботев и тези от Виста?

Играчите от Виста са по-гладни, според мен. Искат да успеят, да играят и да направят нещо. Не го казвам само за академията на Ботев. На Балканите всички се чувстват добре, в комфортна зона, особено младото поколение. Те не разбират какво ти трябва, за да успееш. Да дадеш всичко, да страдаш, да рискуваш. Всички си мислят, че един ден всичко ще се случи, но това не е вярно. Някои от тях трябва да се трудят повече. Някои момчета от Академията на Ботев показаха, че не са само талантливи, но и се трудят и ще постигнат добри неща в кариерите си.

Следващата година Ботев ще има втори и трети отбор, какво очаквате от тях?

Това е добре за отбора и за младите играчи. Очаквам там те да получат нужната подготовка за първия отбор. Трябва да имат резултати, но ще имаме повече възможности да работим индивидуално с тях и един ден да има повече подготвени момчета в първия тим.

Знаете възможните противници в Европа. Имате ли предпочитан съперник и такъв, който не искате да срещате?

Когато играеш в Европа, обикновено се изправяш срещу добри отбори. Особено в първите кръгове няма голяма разлика. Искам да не пътуваме много, заради умората. Искам да сме в Унгария или Словения. Все пак това зависи от жребия. Независимо с кой ще играем, ще дадем най-доброто от себе си. Феновете ще напълнят стадиона „Колежа“ и ще ни помогнат. Сигурен съм, че ако играем наблизо, те ще дойдат да ни подкрепят навън. Вярвам, че с добра подготовка и атмосфера имаме шанс да минем в следващия кръг, но шансовете са 50/50.

Ако можете да промените нещо в Ботев, какво ще бъде то?

Виждам добра промяна в отбора. В администрацията, в медийния отдел. Всички те работят и опитват да се подобряват, както правят хората в първия отбор, в академията. Според мен всичко е добре, не знам какво трябва да се промени. Може би, бих искал да има повече хора на домакинските ни мачове, което беше трудно заради дните и часовете на мачовете. Резултатите също не помогнаха. Не че те са основната причина, но го разбирам. Виждам, че те обичат много Ботев и през следващата кампания ще идват все повече и повече.

В България предпочитаме треньори от Сърбия. Дори Младен Кръстаич бе селекционер на България. Какви са разликите между българските и сръбските треньори?

Няма голяма разлика. Манталитетът ни е сходен. В някои части на Сърбия дори говорим на сходен език. Ние просто не се отказваме толкова лесно и опитваме да постигнем нещо. Тук някои хора се отказват лесно и се задоволяват с постигнатото. В България има много местни треньори в елита. В Кипър ще видите много повече чужденци. Тук треньорите получават шанс. Някои хора може и да не искат да го видят, но броят им е достатъчно и те се възползват от своя шанс, което е добре за тях. Тази година работих и се изправих срещу всички отбори. Някои колеги показаха сериозни качества, без да е нужно да ги назовавам по имена. За мен е добре, че се уважаваме взаимно. През зимата от АЕЛ Лимасол ме попитаха за двама треньори и аз казах само добри неща. Няма значение от коя страна си.

Лудогорец стана шампион, какво мислите за този отбор?

Когато ги победихме за Купата, получих много съобщения, че това е фантастичен успех, защото хората в Европа знаят какво е Лудогорец. Те помогнаха на българския футбол да заеме едно високо ниво. Те са много добър клуб и отбор. Много е трудно да го кажа, но трябва да се опитаме да ги свалим от първото място и всички трябва да сме по-добри. Ако всички отбори са близо до тях, това ще е добре за българския футбол. Няма да е толкова трудно в Европа и дори Лудогорец ще са още по-добри. Не трябва да го виждаме като конкуренция, но очевидно те са много стъпки по-напред от останалите. Може да им завиждаме по добрия начин и да видим какво правят добре, за да го правим и ние добре, особено в Ботев. Това е най-добрият вариант. Те показаха качество и трябва да ги поздравя отново. Беше трудно да играем срещу тях в първенството и за Купата и се надявам, че следващата кампания ще им бъде по-трудно и някой ден ще успеем да ги свалим от тази позиция.

Синът ви играе за Септември (София), а през следващата година ще се изправите един срещу друг в efbet Лига. Това как ви кара да се чувствате?

Не е толкова странно. Беше играч в отбор, който съм бил треньор. Свикнали сме, не се притесняваме от коментарите, защото всичко сме постигнали с тежък труд. Синът ми не се страхуваше да се премести от Първа дивизия на Словакия тук, за да играе повече. Трябваше му време да се адаптира, но ние знаехме къде идва. В добър отбор, с добри ръководители и треньор. Знаехме, че ще има шанс да играе. Със сигурност, когато играем един срещу друг, всеки от нас ще иска да победи другия. На терена сме Ботев срещу Септември.

Феновете ви обичат, какво ще им кажете?

Благодаря за подкрепата. Разбраха, че работя усилено и давам всичко от себе си. Понякога бъркам и това е нормално. Сигурен съм, че завършихме сезона добре, а и ще започнем следващия добре. Ако всички се обединим, феновете и хората в клуба, може да постигнем големи неща. Имаме различни мнения, но целта е една – Ботев да е в горната част на класирането, да играе в Европа всяка година и да се бори за трофеи.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space