Делян Пеевски от ДПС беше избран за член на Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание.

Решението подкрепиха при прегласуването 109 депутати, 67 бяха „против“ и осем се въздържаха. „За“ гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“. От „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) бяха „против“ и „въздържал се“. Присъстващите народни представители от „БСП за България“ и един от ГЕРБ-СДС също гласуваха „против“. От „Възраждане“ не участваха в гласуването.

От състава на Комисията по правни въпроси беше освободен Гюнер Ахмед от ДПС и колегата му Делян Пеевски зае неговото място.

banner

Този вот нямаше да мине, ако „Възраждане“ гласуваха „против“, коментира Искрен Митев от ПП-ДБ. И призова – „не ги съдете по думите, а по действията“.

След това думата беше дадена на колегата му Явор Божанков. В този момент депутати от „Възраждане“ се насочиха към трибуната и се опитаха да възпрепятстват Божанков да обясни различен вот. Заради напрежение шестима народни представители бяха наказани с порицание, а Костадин Костадинов и с отстраняване от заседанието.

По време на дебата Цончо Ганев от „Възраждане“ коментира, че няма нищо лошо и нищо нередно ДПС в лицето на Делян Пеевски да си искат това, което им се полага. Искат да си платите това, че ще ви подкрепят и че има правителство и ще променяте Конституцията благодарение на тях, заедно с тях, с техни предложения, посочи той. Време е да излезете тук и да кажете: „Сгрешихме не бяхме прави спрямо Делян Пеевски и няма нищо лошо той да е в тази комисия, нещо повече даже ще го номинираме за шеф на ДАНС“, коментира Ганев.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ посочи, че право на всяка парламентарна група е да предлага който иска за член на комисия. По думите му това не е избор на, да речем, шеф на ДАНС. Той предложи на „Възраждане“ да подкрепят тази смяна. Просто си представете красотата на момента – в една комисия Христо Иванов и Делян Пеевски, и двамата са юристи, посочи Йорданов. По думите му това е някакъв исторически момент, в който има морално удовлетворение. „Г-н Иванов, нали искахте конституционно мнозинство, намерихте го в лицето на ДПС, дръжте се мъжки и приемете подкрепата“, призова той Христо Иванов. Йорданов се обърна към председателя на парламента с „г-н ротационен председател“. В отговор Росен Желязков обясни, че го приема като съставено от „ро“ от малкото му име, и „тацио“, което на латински език означавало този, който е спокоен.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изрази приятна изненада от катарзиса, който бил преживял Тошко Йорданов и парламентарната му група. Тя припомни, че в 46-ото НС е била оспорена номинацията на народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС и те не били избрани за членове на комисии, по думите ѝ, защото моралните съдници така са решили.

Стоян Таслаков („Възраждане“) също реагира на изказването на Тошко Йорданов. „Изкушавате ни да съберем двама големи юристи – Христо Иванов и Пеевски в една комисия. Те така или иначе са си заедно в една Сицилианска коалиция в момента“, коментира той.

Христо Иванов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ посочи, че Комисията по конституционни въпроси е особена и съставът ѝ трябва да се разглежда малко по-встрани от обичайния подход. „Включително поради тази причина аз не съм член на тази комисия. Всички упражнения, които чухме са леко неинформирани“, заяви Иванов. Той отбеляза, че влизането на политически лидер в комисия създава риск разговорът да се политизира повече отколкото е минимално необходимо. Според него е необходима максимално широка представителност, което по думите му включва всички, включва ДПС, включва и „Възраждане. Ще търсим разговор с БСП, с „Възраждане“ и с „Има такъв народ“ по тези теми, посочи Иванов. С уважение към правото на всяка парламентарна група да издига своите членове, аз и моята ПГ това решение няма да можем да го подкрепим, заяви още той. Иванов отрече с ДПС да са разговаряли за подкрепа на правителството.

Мозъкът ми отказва да възприеме този факт, че точно вие, които от няколко парламента говорите само за конституционна комисия, така скромно сте пропуснали да се включите, репликира го Тошко Йорданов и призова ПП-ДБ също да смени представителя си в комисията.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС се съгласи, че тази комисия е особена, поради което едва ли персоналният състав е най-важното, а е важен консенсусът, който може да бъде постигнат. В много изказвания в последните дни се говори, че за изменението на Конституцията трябват 160 гласа, откъдето идва „една фетишизация на ДПС“, защото с нейните гласове се постигат 160 гласа, само че за точно тази промяна в Конституцията са необходими 180 гласа, отбеляза той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че с БСП до момента никой не е водил разговори за конституционно мнозинство. БСП няма да ви бъде резервна гума на тротинетката, БСП няма да ви бъде патерица, заяви тя. Нито сме участвали в преговори за министри, кабинети и министерства, нито сме участвали в разговори за конституционна реформа, посочи Нинова. Вашето задкулисие не ни харесва, няма да бъдем част от това, но ще бъдем отворени за нормални, принципни и държавнически разговори за бъдещето на България, допълни тя.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space