Европейската комисия е склонна да преговаря с България за поетото от нея задължение за инсталиране на множество батерии, включено като ангажимент в Плана за възстановяване. Това обяви енергийният министър Росен Христов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

“Относно решението за батериите, няма информация за проведени анализи на този проект. Има цел за изграждане на центрове за съхранение на електроенергия с капацитет 6000 мгвтч. Такъв обем в световно ниво не е правен. Става въпрос за около 6000 контейнера с батерии – няма анализи и технически проект как може да стане това. Пристанищата не могат да го изпълнят“, изтъкна Христов.

Той допълни, че от енергийното министерство са повдигнали въпроса пред ЕК като са предложили алтернативи – изграждането на помпени електростанции, електроцентрали със сгъстен въздух и други.

banner

„Позицията на ЕК е, че, ако предоставим в срок технологиите, те са склонни да ги приемат. Могат да ги заменят“, каза служебният министър.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space