„Всички министри се справят добре със своите задължения. Изборът за този Министерски съвет се пада на президента Радев и казах, че ако някой от министрите не работи в полза на хората и не оправдае доверието, ще бъде сменен. На този етап оценката, която давам на всички тях, е много добра. Енергийният министър е натоварен с най-много очаквания. Още в първите дни бе създаден кризисен щаб, който да овладее тази разруха и хаос в енергетиката, баха направени и първите стъпки. Много бързо бе овладян финансовият колапс, който имаше в „Булгаргаз“, довършва се и газовата връзка с Гърция, направени бяха и редица срещи с „Лукойл България“, за да се направи опит да бъдат свалени цените на горивата. Ще се опитаме да довършим договора с „Газпром“, който имаме за доставки на газ, водим и преговори тези доставки да бъдат разсрочени и през зимата, за да обхванат период и през 2023 г. Енергийният министър очаква отговора на „Газпром“. Ние като служебно правителство искаме да довършим това, което имаме като договореност и не водим разговори за нови договори, това ще го прави редовното правителство. Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Няма геополитически завой“.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Дали ще има арбитражно дело или не, е въпрос на бъдеще“, допълни той. „Едно е да имаш 7 танкера, които плават, съвсем друго – къде могат да бъдат разтоварени и включени в газопреносната система. Ето това нещо не беше осигурено, да осигурим за октомври един танкер бе пределът, с който разполагат терминалите за регазификация на втечнен газ и в Турция, и в Гърция. Водихме разговори и с двете страни, както и с Италия. Проиграли сме абсолютно всички възможности, най-важното без посредници. Слотовете са уговорени и изтъргувани много преди Петков и Василев да поискат офертата за втечнен газ“, каза още той.

banner

„В никакъв случай правителството ни не може да бъде обвинено в чистка и връщане на някакви модели. Това са нормални професионални персонални рокади, винаги има необходимата аргументация защо се правят“, категоричен бе Донев. И допълни, че не получава съвети от страна на президента Радев по въпросите за газа.

Той определи идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република като „несериозна заявка, хвърлена в общественото пространство“. Тази тема не била обсъждана между него и Радев.

И обяви, че е готов да „поеме отговорността“ да остане на поста, ако политическите партии не успеят да излъчат работещо правителство след изборите.24 часа

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space