Основните послания идват от медиите. Същинската кампания обаче се извършва по места. Можем до голяма степен да кажем, че и този път апатията и разочарованието ще надделеят над мобилизацията. Това заяви пред БТВ социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова.

56% от българитен по населените места заявяват, че по нищо не личи, че идват избори. 13% признават, че в техните населени места се предлагат стимули за гласуване:

Димитрова заяви, че купеният вот няма толкова сила за броя депутати, колкото косвени щети – отказът на нормалните гласоподаватели да отидат до урните.

„Колкото повече хора гласуват, толкова по-голям е шансът за легитимност“, допълни тя.

Според социологът, ако и след тези избори не се състави правителство, твърдите електорати ще започнат да се оттеглят.

Електоралната нагласа не изненадва:

Лека мобилизация при ГЕРБ-СДС 26.5%. Причината е заявката, че ще направят всичко възможно да направят правителство, разкри Димитрова.

ПП-ДБ има 14,9% подкрепа, „Възраждане“ трети с 14,2%. Според Димитрова партията на Костадин Костадинов търпи щети от партии като „Величие“ и др.

Разцепилото се на поддръжници на Ахмед Доган и поддръжници на Делян Пеевски две крила на ДПС също е с минимална разлика помежду си. Алианс за права и свободи (АПС) получава 7,9% подкрепа, а ДПС-Ново Начало 7,4%. Следва „БСП – Обединена левица“ със 7.2% подкрепа.

„Има такъв народ“ е с вот от 6,1% и се явява седмата формация в бъдещото Народно събрание.

МЕЧ, „Синя България“ и „Величие“ остават под чертата

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space