Председателят на НД „Русофили“ – Пловдив Златомир Дьовленски и бившият служител на ДАНС Иван Гълъбов, които бяха задържани вчера, вече са с повдигнати обвинения.

От прокуратурата в Пловдив съобщиха, че те ще отговарят за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна.

Според прокуратурата бившият служител на ДАНС Иван Гълъбов е събирал сведения, до които е имал служебен достъп и ги е разпространявал нерегламентирано. Той е обвинен като изпълнител, а председателят на пловдивския клон на движение „Русофили“ Златомир Дьовленски като подбудител.

След като прекараха 24 часа в ареста, днес двамата бяха освободени срещу парична гаранция от по 5000 лв за всеки. Забранено им е и да напускат пределите на страната.

banner

Ако обвиненията им се докажат, те могат да получат от 2 до 8 години затвор.

По-рано днес Градският съвет на БСП – Пловдив излезе с декларация, в която се заявява пълна подкрепа за Златомир Дьовленски. В документа се посочва, че в БСП са обезпокоени от вчерашния показен арест на председателят на Национално движение „Русофили“, а задържането му се определя като политическа поръчка.

От централата на БСП също защитиха Дьовленски.

„Осъждаме остро начина, по който беше арестуван Златомир Дьовленски. Това не е начинът, по който може да се арестува човек в 21-ви век, особено в България. Обвиненията срещу него не са основателни и подобни арести за недопустими. Неведнъж България беше осъждана в Страсбург, категорично се противопоставяме на това решение на ДАНС“, заяви Габриел Вълков, председател на младежкото обединение на БСП.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space