“Ако има шанс да бъде формирано анти-Пеевски правителство, то ние сме длъжни пред нашите избиратели да го направим.” Това заяви в интервю за „120 минути“ по Би Ти Ви подалият оставка като председател на “Да, България” Христо Иванов по повод предложението на ДСБ, отправено в неделя към коалицията ПП-ДБ, да поиска третия мандат за съставяне на техническо правителство.

“Интересът на българските граждани е да си върнем републиката и да не позволим Пеевски да я излапа. Много е необходимо в този парламент да се направи проверка дали може да се състави мнозинство от партии, които са готови да работят последователно за премахване на модела “Пеевски”. Той не е просто един човек, а носител на технология, на един модел на осъществяване на власт. За да се премахме този модел, трябва да се приложат онези реформи, които предложихме с меморандума от февруари”, каза Иванов. И напомни това, което е казвал многократно досега – че ротационната формула на управление на ПП-ДБ с ГЕРБ е била счупена, защото реформите, предложени в меморандума по отношение на съдебната власт, регулаторите и службите са били непоносими за Пеевски и той е принудил Борисов да отидем на избори.

“Ако ГЕРБ са готови да се освободят от влиянието на Пеевски, това ще проличи по готовността им да се върнем към разговора за тези реформи. Това е тестът, няма друг. Ако има такава готовност, тя трябва да бъде използвана и този парламент трябва да даде време”, каза Иванов. Според него ролята на техническото правителство е да изпълни минимални задачи и да даде време на парламента да свърши определен обем работа, особено що се отнася до споменатите реформи, и да завърши присъединяването на България към еврозоната.

Помолен да коментира сътресенията в ДПС по оста Пеевски – Доган, Христо Иванов смята, че развръзката е предизвестена. “Чудовищното дете на пленената държава Делян Пеевски се опита да вземе кормилото, да поеме контрола, да изяде всичко. И в момента виждаме някакви опити да бъде спрян”, каза Иванов. Според него днешното писмено изявление на Пеевски е белег за това, че той очевидно е чакал, но не е бил приет от Доган и му се е наложило да излезе с тази многословна молба, което издава паника. А това е твърде нехарактерно за стилистиката на Пеевски и очевидно нещата са стигнали до точка на пречупване.

banner

Според Иванов в момента гражданите не са изправени пред морален избор между по-голямото или по-малкото зло, между Пеевски и Доган, защото този избор е измислен. “Големият въпрос е да върнем часовника назад, да върнем процеса на завладяване и корумпиране на властта и да опитаме да обърнем тенденцията”, каза политикът.

Според Иванов Бойко Борисов не е искал първият мандат да успее, защото е щял да изпадне в положението на премиера Денков – да отговаря за властта, а Пеевски да я консумира. След провала на проектокабинета “Желязков” пък Пеевски е поискал да отидем на бързи избори, за да овладее ДПС, като презареди и влиянието си върху съдебната власт и службите.

“Пеевски заедно с Борислав Сарафов са си поставили за цел да бъде съборена съдебната реформа, да имаме безконтролен главен прокурор за 7 години и да могат да инсталират нов председател на Върховния административен съд”, каза Христо Иванов. Той изрази надежда, че членовете на Конституционния съд, който, по думите му, е съд по име, но в голяма степен по съдържание е част от политическата система, ще разберат, че е много по-разумно ефектите от конституционната съдебна реформа да бъдат регулирани от законодателството, което ще я продължи.

Христо Иванов призна, че отдавна, но не особено успешно се води разговор в коалицията ПП-ДБ за реформирането и надграждането ѝ. Той обаче е убеден, че “Да, България” и ДСБ гледат в една посока на консолидация на “Демократична България”, защото, по думите му, на България ѝ трябва обновена доктрина на център-дясното пространство. “Трябва да се откажем от идеята, че разликите между ПП и ДБ са проблем, напротив, те са валенция към различни избиратели. Но трябва малко по-равноправно да се структурират отношенията в коалицията”, каза председателят в оставка на “Да, България” Христо Иванов.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space