„Целта на изборите е партиите да съставят кабинет и да поемат отговорност за управлението на страната. Аз не съм изненадан изобщо от това предложение – по време на консултациите с ГЕРБ на моите въпроси те изразиха своето разочарование, че не могат да предложат правителство, защото няма подкрепа от партиите“. Това коментира пред журналисти в Атина държавният глава Румен Радев.

„Аз насочих вниманието към други европейски държави, където има и правителство на малцинството – като все пак някакъв изход. Само че това изисква някаква отговорност и политическа смелост. Това е един път, който ръководството на ГЕРБ решиха да следват , и е нормално те да предложат такова правителство“, обясни президентът.

Според него едно такова правителство на малцинството носи рискове и това е нещо ново за нашата политическа система. Румен Радев потвърди, че утре ще отиде в Народното събрание, където се очаква да бъде гласуван проектокабинета „Желязков“.

Президентът не прогнозира дали пленарната зала ще подкрепи бъдещото правителство. „Ние сме видели всякакви трикове, номера и развой на събитията в нашия парламент. Как ще подходят народните представители утре – нека изчакаме да видим, но пред страната има наистина важни проблеми, които искат решения, отговорност и смелост“, посочи държавният глава.

banner

За Северна Македония

Той коментира и политическата ситуация в Република Северна Македония (РСМ). „Държавното ръководство на РСМ не е готово. Необходимо е познаване на международното право. Един международен договор, като се подпише, трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, липсва познание на конституционно право. Тяхната конституция защитава колективни права, а моделът на нашата отстоява индивидуални права. Явно там няма познание и за европейското законодателство“, коментира Румен Радев.

„Европейските решения не са обект на пазарлъци и трябва да се изпълняват. 120 000 граждани на РСМ са получили българско гражданство с доказан произход без документи. В България ние не бием хора, които изразяват тяхната си идентичност, ние не стреляме по техните клубове, не ги палим. Има на какво да се научи държавното ръководство на РСМ. Подкрепяме РСМ в нейния европейски път и сме готови да окажем подкрепа, където има дефицит на познание и политическа воля“, подчерта Радев.

„Тези процеси отдалечават РСМ от Европа с бързи крачки, това тревожи както България, така и Гърция. Важно е РСМ да се придържа към европейския си път“, отбеляза още президентът.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space